remove_red_eye 799
favorite_border 0
share

Acupunctuur

Inleiding Acupunctuur

Acupunctuur is een eeuwenoude medische praktijk, die meer dan 2000 jaar geleden is ontstaan in China. Dit artikel legt uit wat acupuncturisten doen, geeft antwoorden op al jouw vragen en beschrijft ook wat je van een behandeling mag verwachten.


Wat is acupunctuur?

De traditionele Chinese geneeskunde is wereldwijd bekend en acupuntuur is er een onderdeel van. Acupunctuur is een alternatieve aanvullende therapie die zich richt op de verbetering van het algehele welzijn van een persoon door specifieke punten (acupunten) in het lichaam te stimuleren met behulp van zeer fijne naalden, vaak met toevoeging van handmatige manipulatie, warmte of elektrische stimulatie. Sommige artsen gebruiken lasers in plaats van naalden om de acupunctuurpunten te stimuleren. Acupunctuur helpt bij het verlichten van pijn en kan verschillende gezondheidsproblemen behandelen.


Hoewel acupunctuur lijkt te helpen bij de behandeling van sommige aandoeningen, kan de theorie van acupunctuur niet worden verklaard door de huidige medische wetenschap. Het wordt beschouwd als een aanvullende therapie.


Oorsprong acupunctuur

Acupunctuur heeft een duidelijk geregistreerde geschiedenis van meer dan 2000 jaar. De volledige naam bestaat uit twee Chinese karakters – ‘Zhen Jiu’, waar ‘Zhen’ voor acupunctuurnaald staat, en ‘Jiu’ voor moxatherapie. Daarom werden in de loop der jaren acupunctuur en moxibustie nauw samen beoefend in de Chinese geneeskunde.


De moderne notie van acupunctuur omvat het inbrengen van naalden om meer harmonie in het lichaam te creëren. Dit optimaliseert dan het natuurlijke genezende vermogen van het lichaam. Hoewel deze beschrijving inderdaad waar is, illustreert deze slechts een gedeeltelijk beeld van deze diepe genezende modaliteit.


De moderne term ‘acupunctuur’ werd voor het eerst bedacht door de Nederlandse arts en botanicus dr. Willem Ten Rhyne (1647-1700) die Nagasaki begin de jaren 1700 bezocht in Japan. Zijn publicaties worden beschouwd als het vroegste gedetailleerde verslag van de Chinese en Japanse geneeskunde, geschreven door een Europeaan. Daarin gebruikt Rhyne de term ‘acupunctura’, wat ‘prikken met een naald’ betekent – wat zijn focus weerspiegelt op de klinische observaties van de therapeutische technieken die destijds door de Japanse artsen werden gebruikt.


Wat is Qi en hoe beïnvloedt het je lichaam?

Wanneer je gezond bent, stroomt een overvloedige hoeveelheid qi (uitgesproken chi) of ‘levensenergie’ door de meridianen van je lichaam (een netwerk van ongeziene kanalen). Maar als de stroom van qi wordt geblokkeerd of als er onvoldoende aanbod is van levensenergie, kan jouw lichaam de harmonie, balans en orde niet handhaven en word je ziek. Dit kan het gevolg zijn van onder andere stress, overwerk, slechte voeding, bepaalde ziekteverwekkers, omgevingscondities en andere levensstijlfactoren.


Het doel van acupunctuur is om energieblokkades te verwijderen en jouw energie terug in balans te brengen, wat op zijn beurt helpt bij het reguleren van de lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid.


Er wordt gezegd dat door het inbrengen van dunne naalden in de acupunten de stroom van Qi in balans kan gebracht worden. De stimulatie van de acupunten helpt de bloedstroom te verhogen, terwijl tegelijkertijd de natuurlijke pijnstillers van het lichaam worden geactiveerd.


Voor welke klachten is acupunctuur geschikt?

In 2003 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een aantal gezondheidsproblemen opgesomd waarvoor acupunctuur effectief is gebleken, namelijk:

 • Hoge en lage bloeddruk
 • Door chemotherapie veroorzaakt braken en misselijkheid
 • Sommige maagaandoeningen, zoals maagzweer
 • Pijnlijke menstruatie
 • Dysenterie
 • Allergische rhinitis
 • Pijn in het gezicht
 • Ochtendmisselijkheid
 • Reumatoïde artritis
 • Verstuikingen
 • Tennis elleboog
 • Ischias
 • Tandpijn
 • Het verminderen van het risico op een beroerte


Vormen van acupunctuur

De arts kan de acupunctuurpunten ook stimuleren met behulp van andere methoden, waaronder acupressuur, moxibustie, cupping therapie, lasertherapie, elektrostimulatie en massage, om de stroom van Qi opnieuw in evenwicht te brengen.


Wat mag je verwachten tijdens een typische behandeling?

Een typische acupunctuursessie begint met een bespreking van jouw probleem en een lichamelijk onderzoek.


De acupuncturist kan vervolgens bepaalde punten op het lichaam stimuleren, hetzij door het inbrengen van de fijne metalen naalden of met behulp van een laser.


De naalden die in acupunctuur worden gebruikt, zijn meestal veel fijner dan de naalden die worden gebruikt om bloed af te nemen. Nadat de naalden zijn ingebracht, blijven ze op hun plaats zitten terwijl je ontspannen stil ligt. Er kunnen maar liefst 20 naalden in één sessie worden gebruikt. De naalden kunnen worden gedraaid of wiebelen als onderdeel van de behandeling en uiteraard worden de naalden aan het einde van de sessie verwijderd.


Doet acupunctuur pijn?

Acupunctuur veroorzaakt meestal geen pijn of ongemak. Het is een veel voorkomende misvatting dat acupunctuur pijn doet, en een reden waarom sommige mensen aarzelen om acupunctuur te proberen. De behandeling is niet bedoeld om pijn te doen, maar tijdens de behandeling kan de patiënt enkele sensaties ervaren.


Wat je voelt, kan variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van de algemene gevoeligheid en het niveau van pijntolerantie. Soms zijn de eerste acupunctuursessies pijnlijker dan de volgende behandelingen. Dit komt omdat bepaalde acupunten voor de eerste keer worden geactiveerd.


Is de behandeling veilig?

Wanneer acupuntuur wordt uitgevoerd door een gecertificeerde acupuncturist, wordt het over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen, maar elke procedure waarbij de huid met naalden wordt doorboord of het menselijk lichaam wordt gemanipuleerd, brengt enig risico met zich mee. Mogelijke bijwerkingen van acupunctuur kunnen zijn:

 • Bloedingen of blauwe plekken op punctieplaatsen
 • Infectie op punctieplaatsen
 • Contactdermatitis
 • Zenuwschade
 • Overdracht van door bloed overgedragen ziekten, zoals hepatitis C en HIV / AIDS
 • Punctie van organen


Acupuncturisten moeten steriele wegwerpnaalden gebruiken om de overdracht van door bloed overgedragen ziekten te voorkomen en de kans op infectie op de prikplaats te verkleinen.


Is er bewijs dat acupunctuur werkt?

Aandoeningen met sterk bewijs ter ondersteuning van de effectiviteit van acupunctuur omvatten allergische rhinitis (vaste en seizoensgebonden), knieartrose, door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid en braken, migraine, chronische lage rugpijn, postoperatieve misselijkheid en braken, hoofdpijn en postoperatieve pijn.


Aandoeningen met matig bewijs ter ondersteuning van de effectiviteit van acupunctuur omvatten acute lage rugpijn, acute beroerte, nekpijn, obesitas, angst, perimenopauzale en postmenopauzale slapeloosheid, astma bij volwassenen, posttraumatische stressstoornis, constipatie, hypertensie, prikkelbare darm syndroom en opvliegers.


Moet ik eerst met mijn arts praten?

Ja, als je van plan bent acupunctuur te gebruiken, is het belangrijk om eventuele aandoeningen met je arts te bespreken. Het kan belangrijk zijn om mogelijke aandoeningen of medicijnen te bespreken die jouw kans op een slechte uitkomst van acupunctuur kunnen vergroten, zoals:

 • Bloedingsproblemen of medicijnen die het bloed verdunnen
 • Verminderde immuniteit
 • Sommige soorten kankers
 • Een metaalallergie
 • Als je een automatisch implanteerbare cardioverter-defibrillator of pacemaker hebt, moet je elektrische stimulatie vermijden
 • Als je bloedziekten hebt, zoals hepatitis C of HIV/ AIDS, moet je het risico op overdracht bespreken met jouw arts en acupuncturist voordat je de procedure ondergaat


Belangrijk om te weten, is dat je een medische behandeling ten gunste van acupunctuur niet mag uitstellen of stoppen zonder dit eerst met je arts te bespreken. En als laatste, wanneer je een sessie acupunctuur boekt, zorg er dan voor dat je met zekerheid weet dat de acupuncturist gecertificeerd is.

 

Plaats een reactie

message
email
person