alternatieve geneeswijze voor hoofdpijn en migraine
remove_red_eye 454
favorite_border 0
share

Alternatieve geneeswijzen bij hoofdpijn & migraine

Niets is zo ellendig als bonkende hoofdpijn. De een heeft er zelden last van, de ander staat er bijna dagelijks mee op. Net als de oorzaken, kan de mate en vorm van hoofdpijn erg verschillen.

 

Zo loop je de ene dag rond met een lichte hoofdpijn en ben je de volgende dag aan je bed gekluisterd vanwege heftige migraine. Hoofdpijn komt en gaat, maar ondanks dat is één ding zeker: het is erg vervelend en je wilt er zo snel mogelijk vanaf!

 

Hoofdpijn valt onder de meest voorkomende gezondheidsklachten en uit zich meestal in de vorm van spanningshoofdpijn en migraine. Ongeveer een op de vijf volwassenen heeft minimaal één dag in de week last van hoofdpijn en circa een half miljoen Nederlanders ervaart zelfs chronische hoofdpijn.

 

Ondanks deze schokkende cijfers, is er helaas nog geen wonderlijk geneesmiddel op de markt gekomen. Zo snel als de hoofdpijn verschijnt, zo langzaam ebt ze weer weg. Je hebt misschien al van alles geprobeerd. Paracetamol, ibuprofen en fysiotherapie, niets lijkt te werken.

 

Gelukkig hoef je, ondanks dat je hoofd misschien op ontploffen staat, je hoofd hier niet bij neer te leggen.

 

Er zijn legio andere mogelijkheden om hoofdpijnklachten te bestrijden en te verminderen. Misschien moet je de oplossing van jouw hoofdpijn niet zoeken in de behandelmogelijkheden binnen de reguliere medische zorg, maar in de mogelijkheden van de alternatieve geneeswijzen.

 

 

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijzen zijn simpelweg alternatieven van de reguliere geneeswijzen. In tegenstelling tot de reguliere geneeswijzen, is hun geneeskrachtige werking (nog) niet voldoende bewezen door wetenschappelijke resultaten. Dit maakt dat de alternatieve geneeswijzen vaak in twijfel worden getrokken en eerder gebruik wordt gemaakt van de behandel- en onderzoeksmethodes die binnen de reguliere zorg vallen. Dit betekent echter niet dat de alternatieve behandelingen niet effectief kunnen zijn.

 

 

Alternatieve geneeswijzen tegen hoofdpijn & migraine

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht op het spreekuur bij de huisarts, maar ondanks de vele dringende hulpvragen wordt de hoofdpijn in de meeste gevallen niet direct behandeld. De klachten worden vaak afgedaan als spanningsklachten die opgelost zullen worden door minder blootstelling aan stress.

 

Daarnaast wordt vaak aangeraden om gezond te eten, meer water te drinken, cafeïne te vermijden en ontspanningsoefeningen in te zetten.

 

Ondanks deze bruikbare tips voelen veel patiënten zich toch onbegrepen en ongehoord. Ze hebben immers al van alles geprobeerd, maar niks lijkt te werken. Ze laten de reguliere zorg links liggen en gaan op zoek naar andere oplossingen binnen de alternatieve geneeskunde.

 

Er zijn een aantal alternatieve geneeswijzen die veelvuldig effectief gebleken zijn tegen hoofdpijn. Deze alternatieve behandelmethoden geven uiteraard geen garantie op het verminderen van de hoofdpijnklachten, maar zijn zeker wel het proberen waard. Dit zijn een aantal alternatieve behandelvormen die ingezet kunnen worden bij hoofdpijn:

 

 

1. Acupunctuur

De meeste mensen hebben wel een van deze behandelmethode gehoord. Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze waarbij geprobeerd wordt de lichaamsbalans en de gezondheid te herstellen. Dit wordt gedaan door met dunne naalden bepaalde punten in het lichaam te stimuleren.

 

Door deze punten te stimuleren, worden eventuele blokkades in het lichaam opgelost waardoor spieren zich kunnen ontspannen en de doorbloeding verbetert.

 

Hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door spanning, we spreken dan ook wel over spanningshoofdpijn. Het kan hierbij zowel om fysieke als mentale spanning gaan, maar het gevolg is meestal hetzelfde. Spieren staan langdurig onder spanning waardoor bepaalde plekken samentrekken tot zogenaamde spierknopen.

 

Spierknopen kunnen zich niet meer ontspannen waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. Deze pijnklachten kunnen vervolgens uitstralen naar nabijliggende spiergroepen, zoals de spieren in het hoofd.

 

Bij acupunctuur worden dus de directe oorzaken van de pijnklachten behandeld. Met een dunne naald worden de spierknopen een voor een aangeprikt en getriggerd. Hierdoor wordt een korte spierspanning opgewekt, waarna de spier zich weer langzaamaan ontspant. De spier normaliseert zich na een behandeling weer en pijnklachten zullen verminderen.

 

 

2. Haptonomie

Haptonomie is een alternatieve geneeswijze die regelmatig ingezet wordt tegen hoofdpijnklachten. Haptonomie betekent letterlijk ‘de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven’. Aanraking tussen therapeut en patiënt staat in de haptonomie dan ook centraal.

 

Door middel van deze aanraking kan je opnieuw in contact komen met gevoelens die in je lichaam opgeslagen liggen en op dit moment de blokkades en pijnklachten veroorzaken. Hierdoor wordt je bewust van het verband tussen je gevoelens en de lichamelijke klachten.

 

Het doel van haptonomie is dus niet zozeer het direct verminderen van de klachten, maar vooral het opsporen van de achterliggende oorzaken.

 

Pijnklachten zullen hierdoor langdurig verminderen of verdwijnen.

 

 

3. Homeopathie

Een andere alternatieve manier om hoofdpijn te behandelen, is door middel van homeopathie. Homeopathie richt zich op het behandelen van pijn door het toedienen van een homeopathisch geneesmiddel, een natuurlijk middel dat bij een gezond persoon dezelfde symptomen oproept als de klachten van de patiënt.

 

Pijn wordt dus bestreden door het zelf herstellend vermogen van het lichaam te prikkelen en activeren.

 

Tijdens een homeopathische behandeling wordt in eerste instantie de aard en de omstandigheden van de hoofdpijn besproken. Op basis hiervan bepaalt de homeopaat welke middelen zouden kunnen helpen. Volgens sommigen worden hoofdpijn- en migraineaanvallen uitgelokt door een ontregeling in de prikkelverwerking van de hersenen.

 

De patiënt krijgt een specifiek homeopathisch geneesmiddel aangeboden dat deze ontregeling als het ware ‘reset’. De hersenen kunnen prikkels hierdoor weer beter verwerken en klachten als hoofdpijn en migraine nemen af.

 

 

4. Atlas Zone therapie

Een andere alternatieve geneeswijze die effectief blijkt te werken tegen chronische hoofdpijn en migraine is de Atlas Zone therapie. Bij deze therapie wordt de Atlas Zone in ontspanning gebracht, de korte spiergroepen direct onder de schedel. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het op zijn plaats houden van de Atlas, de eerste wervel van de wervelkolom.

 

Een optimale positie van de Atlas leidt tot het herstellen van de lichamelijke balans en het activeren van het zelf herstellend vermogen.

 

Chronische hoofdpijn en migraine wordt vaak veroorzaakt door spanning van de spiergroepen die een rol spelen bij het in positie houden van de Atlas. Met een behandeling van de Atlas Zone worden deze spiergroepen weer in ontspanning gebracht waardoor de doorbloeding verbetert en hoofdpijnklachten afnemen.

 

Verlies je hoofd dus niet tijdens een dag vol hoofdpijn. Er zijn diverse manieren, zowel regulier als alternatief die klachten als hoofdpijn en migraine kunnen behandelen en verminderen. Ga op zoek naar de manier die voor jou werkt, maar kijk niet alleen naar de mogelijkheden binnen de reguliere medische zorg.

 

Alternatieve geneeswijzen als acupunctuur, haptonomie, homeopathie en Atlas Zone therapie bieden ook een effectieve behandeling tegen hoofdpijnklachten.

 

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Plaats een reactie

message
email
person