alternatieve geneeswijzen voor vermoeidheid
remove_red_eye 364
favorite_border 0
share

Alternatieve geneeswijzen bij vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de bekendste kwalen onder velen. De een kan zijn vermoeidheid verklaren door het voortdurende slaapgebrek, de ander heeft er nog steeds geen verklaring voor gevonden.

 

Wel of geen verklaring, vermoeidheid is erg vervelend en kan vele belemmeringen veroorzaken in het dagelijks leven.

 

Ondanks dat vermoeid een van de meest voorkomende klachten is binnen huisartsenpraktijken zijn de oorzaken ervan in de meeste gevallen niet duidelijk. Het is daarom vaak moeilijk om de vermoeidheid gericht en efficiënt aan te pakken. Uit cijfers blijkt dat een kleine 30% van de Nederlanders last heeft van ernstige vermoeidheid en circa 14% kampt met verschijnselen van een burn-out.

 

Het vermoeide gevoel wordt door de meeste mensen snel genegeerd, je hebt immers geen tijd om moe te zijn. Daarbij komt dat verschijnselen van vermoeidheid in de reguliere medische zorg niet snel behandeld worden. Rust houden, ontspanning opzoeken, meer slapen en gezonder eten, zijn vaak gehoorde adviezen.

 

Maar zijn dit de enige manieren om jouw vermoeidheid te verminderen? Of biedt de alternatieve geneeskunde misschien mogelijke oplossingen?

 

 

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijzen zijn simpelweg alternatieven van de reguliere geneeswijzen. In tegenstelling tot de reguliere geneeswijzen, is hun geneeskrachtige werking (nog) niet voldoende bewezen door wetenschappelijke resultaten.

 

Dit maakt dat de alternatieve geneeswijzen vaak in twijfel worden getrokken en sneller gebruik gemaakt wordt van de behandel- en onderzoeksmethodes binnen de reguliere zorg. Dit betekent echter niet dat de alternatieve behandelingen niet effectief kunnen zijn.

 

 

Alternatieve geneeswijzen bij vermoeidheid

Vanwege de vele uiteenlopende oorzaken van vermoeidheid, worden vermoeidheidsklachten vaak gezien als aanstellerij of afgedaan als het gevolg van stress en slaapgebrek. Hoewel langdurige stress en te weinig slaap wel degelijk vermoeidheid kan veroorzaken, worden deze vermoeidheidsklachten in de meeste gevallen niiet behandeld.

 

Met voldoende slaap en meer ontspanning verdwijnen de klachten immers vanzelf. Maar is dit wel zo? En hoe pak je dit dan aan?

 

Binnen de alternatieve geneeswijze wordt niet zozeer gekeken naar de klachten en symptomen. Er is veel meer aandacht voor de achterliggende oorzaken ervan waardoor de effectiviteit van deze geneeswijzen groeit. En bij klachten als vermoeidheid is individuele aandacht voor de achterliggende oorzaken nu juist zo belangrijk.

 

Dit zijn een aantal mogelijke alternatieve behandelingen bij vermoeidheid:

 

 

1. Meditatie

Meditatie is een vorm van oefening die binnen de alternatieve geneeswijze valt. Ondanks dat vele mensen nog hun twijfels hebben over mediteren, ontstond in de twintigste eeuw opnieuw belangstelling voor meditatie en het bewustzijn. Meditatieoefeningen blijken immers een positief effect te hebben op de fysieke en mentale gezondheid.

 

Tijdens mediteren sta je stil bij het hier en nu. Je hebt volledige aandacht voor het moment en laat gedachten en spanning los. Hierdoor is er ruimte om te ontspannen en innerlijke knelpunten te ontdekken en op te lossen. Je mentale gezondheid verbetert waardoor bijbehorende lichamelijke klachten als vermoeidheid zullen afnemen.

 

 

2. Acupunctuur

Acupunctuur is een van de meest bekende alternatieve behandelvormen. Bij acupunctuur worden spierknopen, ook wel acupunctuurpunten genoemd, opgespoord en behandeld door middel van kleine dunne naalden. De naalden worden gebruikt om de knopen te stimuleren waardoor spierspanning afneemt en de doorbloeding verbetert.

 

Verschillende lichaamsbalansen worden hierdoor hersteld met als gevolg dat de energie weer vrij door het lichaam kan stromen. De aanwezige energie wordt niet meer tegengehouden door blokkades waardoor je je fitter en energieker zult voelen.

 

 

3. Bioresonantie

Bioresonantie is een nog vrij onbekende alternatieve behandelmethode, maar daardoor niet minder effectief. Bij bioresonantie wordt gebruik gemaakt van de elektromagnetische trillingen van de mens. Ieder systeem en ieder orgaan in ons lichaam heeft namelijk een eigen trillingsfrequentie, veroorzaakt door de chemische processen in de lichaamscellen.

 

Met geavanceerde apparatuur worden deze trillingen vervolgens opgevangen en geanalyseerd. Op deze manier kan er een onderscheid gemaakt worden tussen de gezonde trillingen, de afwezigheid van trillingen en zwakke trillingen. Deze laatste groep laat een ziekte of disbalans in het lichaam zien.

 

Tijdens de bioresonantie therapie worden de storende trillingen door de therapeut via elektrodes teruggegeven aan de patiënt. De lichaamseigen trillingen worden hierbij omgezet in therapeutische en harmonische signalen. Deze signalen zorgen ervoor dat het energetisch lichaam weer in balans komt en eventuele pijnklachten afnemen.

 

 

4. Homeopathie

Homeopathie is een relatief bekende geneeswijze die ook vaak ingezet wordt tegen chronische vermoeidheid en vermoeidheidsklachten. Bij homeopathie worden homeopathische geneesmiddelen gebruikt. Dit zijn natuurlijke middelen die bij een gezond iemand dezelfde symptomen geeft als de klachten van de patiënt. De homeopathie gaat dus van een wiskundige principe uit: ‘min keer min wordt plus’.

 

Een homeopaat ziet vaak cliënten met verschillende vermoeidheidsklachten en weet dan ook welke homeopathische middelen hierbij kunnen ondersteunen. Zo wordt fosforzuur regelmatig ingezet bij vermoeidheid na een ingrijpende emotionele periode en meelbloem bij uitputting na een zwangerschap of kraambed.

 

Duik dus niet meteen terug je bed in na het advies om voldoende rust te houden. Uiteraard is voldoende rust en ontspanning ontzettend belangrijk bij vermoeidheid, maar de vermoeidheidsklachten verdienen meer aandacht. Het is van belang om je niet alleen te richten op de symptomen.

 

Vermoeidheidsklachten verminderen vaak immers pas na het achterhalen van de achterliggende oorzaken. Hoewel de reguliere medische zorg hier in bepaalde mate ook aandacht aan schenkt, gaat de alternatieve geneeskunde nog een stapje verder.

 

De oorzaken achter de klachten staan hier namelijk op de voorgrond. Alternatieve geneeswijzen als meditatie, acupunctuur, bioresonantie en homeopathie kunnen de oplossing bieden tegen jouw langdurige vermoeidheidsklachten.

 

Foto door Tirachard Kumtanom via Pexels

 

Plaats een reactie

message
email
person