Mindfulness & Meditatie
remove_red_eye 665
favorite_border 0
share

Ayurveda

Inleiding Ayurveda

Ayurveda is samengesteld uit de woorden āyus dat “leven” betekent en het woord veda dat “kennis” of “wijsheid”betekent. Ayurveda is eenvoudig gezegd een kennissysteem dat gaat over het leven. Binnen de levenswijsheid ayurveda wordt gestreefd naar een leven in balans, omdat balans leidt tot welzijn. Lichaam en geest worden daarbij niet los van elkaar gezien. Binnen de ayurvedische behandeling wordt de mens als geheel beschouwd waarbij gebruik wordt gemaakt van eeuwenoude natuurgeneeskunde, massages en yoga. Het belangrijkste doel daarbij is het creëren van welzijn en het voorkomen van ziektes. Ayurveda is in te zetten bij bestaande aandoeningen om deze te genezen en te verlichten.


Geschiedenis van Ayurveda

De exacte ontstaansgeschiedenis van de ayurveda is niet bekend. Meerdere stromingen van levensovertuigingen claimen dat zij aan de basis stonden van ayurveda. Ayurveda is ontstaan in het deel van de wereld dat wij nu India noemen en verspreidde zich over de rest van Azië. Traditionele natuurgeneeskunde wordt in deze regio al meer dan 5.000 jaar lang ingezet. Ayurveda wordt gezien als de oudste vorm van geneeskunde. In India wordt ayurveda tot op de dag van vandaag ingezet voor het grootste deel van de bevolking gecombineerd met moderne Westerse geneeskunde. Het bijzondere van ayurveda is dat het het zich zowel richt op preventie van ziekte als op genezing.  


Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een holistische levens- en geneeswijze. Preventief richt het zich op het in balans houden van lichaam en geest middels: lichaamsoefeningen, yoga, voeding en kruidenpreparaten. Ayurveda richt op het genezen van ziekte via: medicijnen met een natuurlijke oorsprong, fysiotherapie, massage en voedingsaanpassing. Binnen de ayurveda beschouwt men ieder mens als uniek en heeft eerder mens zijn of haar eigen unieke balans. Binnen deze leer worden drie krachten onderschreven die dosha’s worden genoemd: vata, pitta en kapha. Vata is opgebouwd uit het element ether en lucht. Pita is opgebouwd uit de elementen vuur, warmte en transformatie. Kapha is opgebouwd uit de elementen water en aarde. Elk mens heeft deze drie krachten in meer of minder mate in zijn systeem. Voeding, omstandigheden en gevoelens hebben invloed op het systeem en de dosha’s zijn dus steeds aan verandering onderhevig. Je bent gezond wanneer jouw dosha’s in balans zijn. Ieder mens heeft bij zijn geboorte een blauwdruk van zijn ideale dosha’s samenstelling. Je kunt bijvoorbeeld meer Kapha zijn dat Pita en anders soms. Bij niet iedereen overheerst één dosha, men kan ook een samenstelling zijn van alle drie. Een ayurvedisch arts kan samen met jou jouw constitutie bepalen. Ayurveda richt zich op het behouden en/of het herstellen van de balans van jouw dosha’s.


Voor welke klachten is Ayurveda geschikt?

Ayurveda is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sinds 1977 erkend als wetenschappelijke geneeskunde. In Nederland wordt de behandeling als complementair beschouwd. Een ayurvedische behandeling is met name geschikt voor klachten waarbij de energiebalans verstoord is. Voorbeelden van dat soort klachten zijn: stress, vermoeidheid, metabole verstoring, allergie. Overige aandoeningen waarbij ayurveda verlichting kan bieden zijn:  astma, circulatiestoornissen waaronder hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, huidaandoeningen, hoofdpijn, pijnklachten aan de gewrichten waaronder reuma en artritis, problemen met de darmen, problemen met de spijsvertering, klachten van menstruatie en problemen met voortplanting. Daarnaast zijn de behandelingen geschikt voor het opbouwen van weerstand.


Hoe ziet een Ayurvedisch behandeling eruit?

Een eerste consult kan bestaat uit een vraaggesprek over je klachten en leefgewoonten, medische anamnese en lichamelijk onderzoek. Op de dag van het ayurvedisch onderzoek dien je geen koffie of alcohol te drinken. Je dient het onderzoek in ontspannen staat te ondergaan. Binnen de ayurveda wordt gewerkt met polspalpatie. Drie vingertoppen worden daarbij op de huid van de pols gelegd. Via deze weg wordt de levenskracht (prana) gevoeld. Een volledig onderzoek kan zich naast de polspalpatie richten op: de tong, geluiden (spraak, hart, ingewanden en gewrichten), de huid, de ogen, urine, ontlasting en de algehele uitstraling. Een behandeling wordt specifiek op je afgesteld. In de regel krijg je uitgebreid voedingsadvies, advies over levensstijl, ook kan een behandeling bestaan uit massages en/of warmte behandelingen met kruiden. Een van de belangrijkste behandelingen binnen de ayurveda is shirodhara. Deze behandeling wordt gebruikt bij het verminderen van stress, hoofdpijn en slaapklachten. Shirodhara betekent warme stroom op het hoofd. Bij deze behandeling wordt in een constant tempo een straal olie op het hoofd gegoten. Deze behandeling zeer effectief en zorgt voor ontspanning. 


Bij welke ayurvedisch therapeut kan je terecht?

Het is raadzaam om te kiezen voor een ayurvedisch behandelaar die is aangesloten bij een branchevereniging zoals de Algemene Nederlandse Vereniging voor Ayurvedische Geneeskunde (ANVAG). Een geregistreerd professional beschikt over een ayurvedische opleiding, medische en psychosociale basiskennis op minimaal HBO niveau. De organisatie draagt een ethische beroepscode uit waar de geregistreerde behandelaars zich aan conformeren. Overige beroepsverenigingen in de natuurgeneeskunde waar een ayurvedisch behandelaar kan zijn aangesloten zijn de: AVIG, BATC, LVNG, NFPN, NVGN, N.W.P, RBNG, VBAG, VIT, VNT of het verbond. Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden ayurvedische behandelingen. Het kan voorkomen dat een behandelaar daarvoor in het BIG- registratie moet staan. De voorwaarden zijn per verzekeraar verschillend.


Het Europa Ayurveda Centrum

In het Overijsselse Witharen is het Europa Ayurveda Centrum (EAC) te vinden. Op het terrein van een oude boerderij zijn consult kamers aanwezig en bijzondere tuinen waaronder een kruidentuin, een astrologie tuin en een kundalini tuin. De organisatie is lid van het ANVAG en zet zich in voor de verdere acceptatie van ayurveda als behandelwijze waarbij zij de samenwerking zoeken met de reguliere geneeskunde. Zij streven naar integratie van ayurveda in de reguliere geneeskunde. De EAC stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Middels de kruidentuin heeft men tot doel om ayurvedische medicijnen op Nederlandse bodem te kweken en om zeldzame planten te bewaren. De EAC wil ayurveda bij een breed publiek aanbieden via: voorlichting, lezingen, cursussen, workshops, en de verkoop van kruidenpreparaten.

 

Plaats een reactie

message
email
person