remove_red_eye 501
favorite_border 0
share

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een samensmelting van gedragstherapie met een tussenkomst die is ontstaan en ontwikkeld met als uitgangspunt de cognitieve psychologie. De hoofdzaak en het centrum van de zogenoemde gedachten zorgen voor een niet en minder functioneel gedrag. Voorbeelden hiervan zijn vermijdingsgedrag of dat iemand gewelddadig wordt. Wat hoofdzakelijk wordt gebruikt als techniek voor cognitieve gedragstherapie richt zich op het aanpassen van de betekenis van irrationele cognities. Cognitieve gedragstherapie is ontstaan door de gedachten van Aaron Beck en Albert Ellis als de grondleggers. En hiernaast worden ook de technieken van de klassieke gedragstherapie toegepast en mee gewerkt. Bij cognitieve gedragstherapie staan deze vooral in dienst om de cognities te veranderen.

 

De theorie van cognitieve gedragstherapie

Het model welke de basis vormt van cognitieve gedragstherapie is het cognitieve model. Dit model beschrijft de gedachten over hoe een situatie leidt tot verschillende gedragingen en gevoelens. Schematisch wordt dit als volgt weergegeven in het G- schema (het heet ook wel het ABC schema):

 

  1. De gebeurtenis. Hier wordt de objectieve gebeurtenis bedoeld en deze is te beschrijven net als of je in de lens van een camera kijkt. Het gaat hier om wat er feitelijk gebeurt.
  2. De gedachten. Dit zijn de gedachten die ontstaan en die iemand heeft op het moment dat er in de lens van de camera wordt gekeken (gebeurtenis A).

 

De gevoelens en het gedrag. Wat is het gevolg van de gevoelens en het bijbehorende gedrag die voortkomen uit de gedachten? (Gedachten van B. Zo is het mogelijk dat een persoon die depressief is (A) en op het moment dat zij haar werkgever tegenkomt (B) gaat denken “Oh straks krijg ik weer gedoe  als ik wordt beoordeeld” waardoor zij zichzelf zeer zwaar teleurgesteld en mogelijk depressief zal voelen en zal proberen om de werkgever niet te vaak tegen te komen. En dit laatste kan haar dan mogelijk in echte problemen brengen.

 

De interventies

Cognitieve gedragstherapie wordt voornamelijk gebruikt om het gedrag (B) te veranderen in het ABC schema. Dit gebeurt vooral als de gedachte irrationeel is of niet helpend kan zijn voor de persoon. Er zijn hiervoor een aantal verschillende technieken die hierbij kunnen helpen. Dat zijn:

 

  • de Socratische dialoog
  • meerdimensionaal inschalen
  • taarttechnieken
  • gedragsexperimenten
  • exposure
  • counterconditionering

 

Ook zijn er verschillende vormen van cognitieve gedragstherapie:

 

  • Rationeel-emotieve therapie
  • Klassieke CGT volgens Beck

 

Cognitieve gedragstherapie – Het Onderzoek

Cognitieve gedragstherapie is een van de meest gebruikte vormen van psychotherapie die momenteel worden toegepast. Het blijkt een effectief middel te zijn bij het bestrijden van psychopathologie.

 

 

Plaats een reactie

message
email
person