Cognitieve Therapie is in de jaren zestig ontwikkeld door A.T. Beck uit de Verenigde Staten als een vorm van psychotherapie. Hij stelt dat een depressie komt vanuit een woede die naar binnen is geslagen.
Woede die verdwijnt als de oorzaak is gevonden en behandeld. Belangrijk zijn dus de onbewuste drijfveren van de emoties. Mogelijk opgekropte emoties. De emoties, gedachten, herinneringen en zelfs zijn fantasieën zijn belangrijk net als zijn opvattingen zijn van groot belang.
Vooral hoe de persoon de zaken ziet zijn van groter belang dan de gebeurtenis zelf. Welke bril heeft de persoon op en hoe beleeft hij de wereld?
Door de gedachten om te buigen ontstaat er een ander beeld op de situatie en kan men genezen.
Hoe ziet de cognitieve therapie behandeling eruit?
De therapie is een korte met veel structuur gevormde therapie die op vandaag en op morgen gericht is. Het verhaal van de persoon is ook van belang bij de behandeling.
Samen met de therapeut moet de behandelde persoon erachter komen waar hij verkeerd denkt en hoe hij die denkgewoonte kan doorbreken.
Door behandelingen, huiswerk, het normale en echte leven te leven en door de wereld positiever te zien kan men het gedrag veranderen.
Hoofdzakelijk depressieve mensen waren het doel van deze behandeling. Hier is veel aandacht aan besteed. En ook voor het voorkomen van terugval naar depressiviteit. Cognitieve therapie is ook goed toe te passen bij verslaving, eetstoornis, fobie, angsten en paniekaanvallen.
De nieuwe benadering
De nieuwe benadering van cognitieve therapie botste in het begin met het behaviorisme. Deze theorie zou vooral gaan over de mentale bron van een stoornis met een psychische bron. Het onderzoek zou minder zinvol zijn en niet wetenschappelijk. Vooral de stimulerende factoren en gedragsreacties zijn van belang en daarmee zou dan gewerkt worden. Echter na de revolutie in de psychologie werd dit veranderd en kwamen de verschillende stromingen meer samen. En ontstond de cognitieve gedrag therapie.
Een nieuwe toevoeging
Later werd de Mindfulness Bases Cognitieve Therapie (MBCT) hieraan toegevoegd. Door inzichtelijke meditatie oefeningen te doen (ook wel mindfulness) bij het behandelen van de persoon met psychische klachten of depressies waren er meer mogelijkheden. Door een nieuwe invloed van niet oordelen over gevoelens, situaties en belevingen ontstaat er een andere houding naar lichamelijke en emotionele reacties van een persoon.
Cognitieve therapie helpt mensen om alles met een andere en meer roze bril te zien en zo beter in het leven te staan.
Plaats een reactie