remove_red_eye 374
favorite_border 0
share

Cranio Sacraal Therapie

In onze huidige maatschappij zijn er legio therapievormen te bedenken voor uiteenlopende lichamelijke en mentale klachten. Ondanks alle mogelijkheden, worden vele therapievormen nog op de achtergrond gegeven. Dit geldt vooral voor de alternatieve geneeswijzen, de geneeswijzen die buiten de reguliere zorg vallen. Jammer, want alternatief betekent niet ineffectief. Net als in de reguliere zorg, zijn er in de alternatieve zorg vele therapievormen te onderscheiden. We zoomen in deze blog in op ‘Cranio Sacraal Therapie’, een relatief nieuwe therapievorm die onder de alternatieve geneeswijzen valt.

 

Wat is Cranio Sacraal Therapie

Cranio Sacraal Therapie maakt gebruikt van het craniosacraal systeem van ons lichaam. Dit systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het vlies daaromheen en het aanwezige hersenvocht. De therapie dankt haar naam dan ook aan de schedel (cranium) en de het heiligbeen (sacrum), die samen een eenheid vormen met het bindweefsel in ons lichaam.

 

De oorsprong van Cranio Sacraal Therapie

Deze alternatieve therapie vindt haar oorsprong niet in het verre verleden. In 1975 ontdekte John Upledger, een Amerikaanse osteopathisch arts, namelijk een voor hem onbekend ritme. Bij toeval ontdekte hij tijdens een operatie het later genoemde ‘Cranio-Sacraal ritme’. Tijdens het assisteren kwam hij tot de ontdekking dat wij als mens niet alleen over een ademhalings- en hartritme beschikken, maar ook over een primaire ademhaling. Deze primaire ademhaling ontstaat door een pompsysteem diep in de hersenen, waarbij de hersenen en het ruggenmerg hun voeding krijgen door het ritmisch verversen van het liquor, het hersenvocht. Het Cranio-Sacraal ritme betreft een ritme van 8-12 keer per minuut, dat niet alleen op de schedel te voelen is, maar via het bindweefsel in het gehele lichaam.

 

Je kunt je voorstellen dat het verversen van deze liquor van belang is voor een goede gezondheid. De bewegingen door de schedel en het bindweefsel, het Cranio-Sacraal ritme, dient nergens belemmerd te worden.

 

Bindweefsel en Cranio Sacraal Therapie

Dr. John Upledger heeft ons het belang laten inzien van de functie van ons bindweefsel en de invloed daarvan op ons functioneren.
In ons gehele lichaam bevindt zich namelijk bindweefsel, dat als een elastisch web met elkaar verbonden is. Elk orgaan, elke zenuw en elk bloedvat is omgeven met dit bindweefsel en daardoor een bindende factor in ons lichaam.

 

Belemmeringen in het bindweefsel hebben dus een direct gevolg op ons Cranio-Sacraal ritme en onze gezondheid. Maar wat is bindweefsel precies en wanneer is het bindweefsel ongezond te noemen?

 

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel is een rekbaar weefsel, dat ook wel wordt gezien als de ‘lijm’ van ons lichaam. Dit zachte, rekbare weefsel bevindt zich in de lederhuid, de huidlaag onder de opperhuid. Bindweefsel zorgt voor de bescherming, ondersteuning en verbinding van de organen, zenuwen en bloedvaten in ons lichaam. Daarnaast houdt het alles op de juiste plek, maakt het mogelijk om hormonen en immuun cellen te transporteren en brengt de hersenen op de hoogte van de actuele toestand van diverse weefsels.

 

Ongezond bindweefsel?

Om ons lichaam optimaal te laten functioneren, is bindweefsel dus van belang. Zonder bindweefsel is er geen bestaan. Helaas kan ook de gezondheid van ons bindweefsel verslechteren. Zo kunnen er bijvoorbeeld verklevingen ontstaan, inwendig littekenweefsel bestaande uit bindweefsel. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen van deze verklevingen zoals een operatie, een trauma, infecties, ontstekingen of endometriose. Lang niet iedereen ervaart er klachten van, verklevingen komen immers in allerlei maten en vormen voor. Toch kunnen verklevingen de gezondheid en het welzijn flink verminderen. Vergroeiingen, druk op organen, spieren en zenuwen, de beweeglijkheid daarvan en een verminderde doorbloeding kunnen immers voor een hoop pijn en ongemak zorgen. Niet gek dus dat tijdens Cranio Sacraal Therapie ongezond bindweefsel aangepakt wordt.

 

Bij welke klachten is Cranio Sacraal Therapie effectief?

Zoals gezegd is bindweefsel een bindende factor in ons gehele lichaam. Door het behandelen van bindweefsel, kan Cranio Sacraal Therapie dan ook ingezet worden voor vele diverse klachten. Door zachte manuele technieken help je het bindweefsel en daarmee organen, spieren, het ruggenmerg en de hersenvliezen opnieuw te ontspannen. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd waarbij vele lichaamsstelsels gebaat bij zijn.

 

Dit zijn enkele voorbeelden van klachten die door middel van Cranio Sacraal Therapie effectief behandeld kunnen worden:

 

  • Hoofdpijn
  • Rugpijn
  • Nek- en schouderklachten
  • Stress
  • Bewegingsbeperkingen
  • Slaapstoornissen
  • Vermoeidheid
  • Hyperactiviteit
  • Dyslexie

 

Deze therapievorm kan dus ingezet worden bij uiteenlopende klachten. Bovendien is Cranio Sacraal Therapie geschikt voor alle leeftijden. Zowel pasgeborenen als ouderen kunnen baat hebben bij deze therapievorm.

 

Hoe ziet een behandeling met Cranio Sacraal Therapie eruit?

De grondlegger van de therapie, de Amerikaanse arts John Upledger, heeft een behandelprotocol ontwikkeld bestaande uit tien stappen. Dit zogenaamde ‘tien stappen protocol’ bevat een logische opbouw waardoor alle belangrijke plaatsen in het Cranio-Sacraal systeem behandeld worden.

 

Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van manuele technieken. Dit zijn technieken waarbij de therapeut enkel en alleen zijn handen gebruikt. Door zachte aanrakingen van de juiste plekken probeert de therapeut verhardingen in het bindweefsel te verzachten.
Het lichaam komt hierdoor in een staat van diepe ontspanning, waardoor ook lagen aangepakt kunnen worden die eerder opgelopen littekens of verhardingen bevatten. Het zijn immers meestal deze littekens die verantwoordelijk zijn voor de huidige klachten en het voortbestaan daarvan.

 

Er is gebleken dat tijdens het behandelen van het Cranio-Sacraal ritme diverse bijwerkingen zich kunnen voordoen. Zo kunnen bepaalde lichaamsgebieden warm, koud, gespannen of ontspannen aanvoelen, kunnen er herinneringen of emoties naar boven komen, kan het lichaam spontaan bepaalde houdingen aannemen of bewegingen uitvoeren. Deze bijwerkingen zijn volkomen normaal en worden door Upledger ook wel aangeduid als ‘somato-emotionele release’.

 

Ondanks dat de behandelduur voor ieder individu verschillend is, is er meestal een gemiddelde van drie tot acht behandelingen nodig. Bij jonge kinderen is zelfs een tot drie behandelingen voldoende. Wanneer het een langdurige, chronische problematiek betreft, zijn er echter vaak meer dan acht behandelingen nodig.

 

Cranio Sacraal Therapie, een alternatieve geneeswijze die zijn oorsprong vindt in Amerika. De therapie kan effectief ingezet worden bij uiteenlopende klachten, verklevingen in het bindweefsel uiten zich bij ieder mens immers weer anders. Dat er iets gedaan moet worden aan de zogenaamde inwendige littekens staat vast. Bindweefsel is een belangrijke bindende factor in ons lichaam, zonder bindweefsel is er geen bestaan. Geef jouw lichaam dus de juiste aandacht om ook het Cranio-Sacraal ritme op een gezonde manier te laten kloppen!

 

Plaats een reactie

message
email
person