Kracht van Positiviteit
remove_red_eye 412
favorite_border 0
share

Creatieve Therapie

Creatieve therapie wat is het?

Het is hulp verlenen die er vooral op is gericht om veranderingsprocessen, een ontwikkeling – of een acceptatieproces te realiseren.

 

De creatieve therapeutische sessie kan worden uitgevoerd door een van de volgende middelen te gebruiken: tuinieren, dansen, muzikaal bezig zijn, beelden maken of drama’s maken. Elke creatieve therapeut is een specialist op slechts 1 gebied.

 

Creatieve therapie dat is een therapie is behandeling en ervaringsgerichte therapie. De creatieve therapie is er op gericht om de ervaringen van de cliënt te uiten op de creatieve bezigheid die hij doet.

 

De therapeut kan dit vervolgens vertalen en hierdoor vorderingen maken bij zijn behandeling.

 

 

 

Wat is het resultaat?

Het resultaat kan afhankelijk van de behandeling een verwerking zijn, een verrijkend inzicht of een beter functionerend lichaam. Er is veel mogelijk.

 

 

 

Waar zien we creatieve therapeuten?

Creatieve therapeuten worden vooral ingezet in de algemene en de geestelijke gezondheidszorg jeugdhulpverlening, speciaal onderwijs, bij de zorg van oudere mensen, gehandicapten (zowel lichamelijke als geestelijke gehandicapten), bij revalidatiezorg en verslavingszorg.

 

Het is dus toepasbaar in vele velden en op vele manieren.

 

 

 

De geschiedenis van creatieve therapie

Creatieve expressievormen zien we al een zeer lange tijd doordat het wordt ingezet als een middel om de dag door te komen en een activiteit naast de normale behandeling van de patiënt. Echter sinds de twintiger jaren werd men steeds actiever met het inzetten van muzikanten en beeldende kunstenaars bij de therapie zelf.

 

Eerst als hulpmiddel om de diagnose te bepalen. En later steeds meer en meer werd het een verfijndere manier en ontwikkelde het zichzelf tot een echte en eigen methode om een gerichte behandeling te worden.

 

In 1950 werd creatieve therapie een eigen therapeutische behandelmethode en een eigen specialisatie. Eerst was er de muziektherapie, met danstherapie en therapie door de tuin in te duiken.

 

 

 

Opleidingen voor creatieve therapie

Er zijn verschillende opleidingen om een creatieve therapeut te worden. Er zijn verschillende opleidingen met diverse specialisaties als drama, dans, muziek, beeldende kunsten en tuintherapie te volgen!

 

Er gelden voor de opleiding creatieve therapie een aantal toelatingscriteria. Er moet eerst worden deelgenomen aan een selectiebijeenkomst. Hier wordt getest en gekeken of de kandidaat voldoende vaardig is en affiniteit heeft met de soort specialisatie die hij wil gebruiken als therapeut.

 

Een keuze om creatief therapeut te worden kan een hele goede keus zijn als je ervan houdt om met mensen om te gaan en om mensen aan het lachen te maken.

 

En nog belangrijker natuurlijk om de mensen gezond te maken met een creatieve therapie!

 

 

Plaats een reactie

message
email
person