Mindfulness & Meditatie
remove_red_eye 398
favorite_border 0
share

Homeopathie

Inleiding Homeopathie

In de homeopathie wordt naar de mens als geheel gekeken. Homeopathie is een holistische geneeswijze waarbij medicijnen worden gebruikt met een natuurlijke oorsprong. Het principe van homeopathie berust op het toedienen van een geneesmiddel wat bij gezonde mensen dezelfde symptomen oproept als de betreffende aandoening. Hierdoor wordt het herstellend vermogen aangesproken. Homeopathie richt zich niet op symptoombestrijding maar wel op het in balans brengen van het lichaam zodat het zichzelf kan herstellen.


Geschiedenis van de homeopathie

Vormen van natuurgeneeskunde bestaan in het oude China en India al eeuwenlang. Homeopathie werd ontwikkeld door Samuel Hahnemann (1755 – 1843) die opgroeide in Meissen, Duitsland. Hij studeerde medicijnen en overleed uiteindelijk in Parijs als een rijk man. Tijdens de eerste 15 jaar dat hij een praktijk had verdiende hij echter nauwelijks geld. Op een dag ontdekte hij dat de tropische plant Kina koorts veroorzaakte en symptomen vergelijkbaar met een milde vorm van malaria. Hij zette de plant in als geneesmiddel tegen malaria. Kinine, de organische verbinding die voorkomt in de bast van deze plant, is inmiddels in de reguliere geneeskundige geaccepteerd als geneesmiddel. Kinine doodt namelijk malariaparasieten. Dit bracht Hahnemann op het spoor van het principe waarop de homeopathie is gebaseerd. Het toedienen van een medicijn dat bij gezonde personen milde symptomen oproept van de betreffende ziekte die men wil genezen. Hij ontwikkelde zijn methodes verder. In 1796 publiceerde hij zijn eerste in ideeën over dit principe in een essay ‘Essay on a New Principle for Ascertaining the Curative Power of Drugs’ en in 1810 schreef hij zijn beroemdste werk ‘The Organon of the Healing Art’. In de negentiende eeuw verspreide homeopathie zich verder door Europa. In eerste instantie moesten de reguliere geneeskunde en homeopathie niets van elkaar weten maar dit is geleidelijk veranderd. De reguliere geneeskunde neemt soms homeopathische remedies over en binnen de homeopathie zijn er stromingen die reguliere geneeskunde integreren. Zo vindt er een wisselwerking plaats tussen homeopathie en reguliere geneeskunde.


Wat is homeopathie?

Anders dan in reguliere geneeskunde worden in de homeopathie geen uitgebreide ziekteprocessen omschreven. Wel zijn er zeer veel beschreven praktijkgevallen over wat het toedienen van een kleine hoeveelheid werkzame stof met de zieke persoon doet. De homeopaat kijkt daarbij naar de mens als geheel en niet alleen naar zijn aandoening. Het principe van homeopathie is holistisch. Binnen de homeopathie wordt uitgegaan van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De medicijnen die worden gebruikt zijn van natuurlijke oorsprong. Dit kan een plant zijn, een mineraal maar het medicijn kan ook afkomstig zijn van een dier uit de natuur. Het principe van homeopathie gaat uit van, ‘like cures like’, het gelijke met het gelijke genezen. De medicijnen die in de homeopathie gebruikt worden zijn sterk verdund om zo een minimaal aantal symptomen op te wekken. Het medicijn moet voor gebruik goed geschud worden om de stoffen zijn werk te laten doen. Het idee van homeopathie is dat bij de ziekte de energie in het lichaam verstoord is. Door het medicijn te schudden past de energie van het medicijn zich aan. Dit wordt een gepontentieerd middel genoemd. Het doel is om de energiebalans van lichaam en geest te herstellen om zo het zelfhelend vermogen te stimuleren.  


Voor welke klachten is homeopathie geschikt?

Eenvoudig gesteld kan je naar een homeopaat met alle klachten die nog omkeerbaar zijn en die geen blijvende schade aan de lichaamscellen hebben veroorzaakt. De mogelijkheden bij ziekten die niet omkeerbaar zijn, zoals bijvoorbeeld kanker, zijn beperkt. Homeopathie kan echter goed ingezet worden voor allerlei soorten lichamelijke en psychische klachten. Wat betreft psychische klachten denk daarbij aan: autisme, depressie, angstklachten, trauma’s en rusteloosheid. Homeopathie is goed in te zetten tegen chronische klachten waaronder: vermoeidheid (eventueel veroorzaakt door pfeiffer), hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, allergie, terugkerende luchtwegklachten, astma, reumatische aandoeningen en problemen rondom de menstruatie. Ook bij acute klachten kan homeopathie worden ingezet bijvoorbeeld bij pijn, griep, ontstekingen en misselijkheid. Je kan altijd bij een homeopaat controleren of hij jouw klacht kan behandelen.


Hoe ziet een homeopathische behandeling eruit?

In de homeopathie staat de hele mens centraal. Met deze reden duurt het eerste consult vaak wat langer ongeveer 1,5 uur. Bij het eerste consult wordt een inventarisatie gemaakt van de gehele gezondheidstoestand. De klachten worden uitgevraagd waarbij ook de omstandigheden waaronder de klachten zijn ontstaan aanbod komen. Ook vraagt de homeopaat wanneer je je beter voelt en wanneer slechter. Daarnaast brengt de homeopaat jouw levenspatronen in kaart waaronder de slaap- en eetgewoonten. Het uiteindelijke medicijn wordt zo aangepast aan jouw specifieke klachten en aan jouw levensstijl. De homeopaat toetst zijn handelen aan de Materie Medica’s een verzameld werk over de effecten van de substanties die in de geneeskunde worden gebruikt. Daarnaast kan de homeopaat het geneesmiddelenrepertorium raadplegen om zijn handelen te toetsen.


Hoe maak je een keuze voor een homeopaat?

Daar de homeopathie valt binnen de geneeskundige verzorging is het raadzaam om voor een homeopathisch arts te kiezen die in het BIG-register is geregistreerd. Deze wet staat voor de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Het BIG-register bewaakt de kwaliteit van artsen en andere zorgverleners en beschermt de patiënt. Artsen die in het register staan zijn tuchtrechtelijk aansprakelijk voor hun handelen. Homeopathisch artsen zijn daarnaast geregisteerd bij de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG), bij de Nederlandse Vereniging voor Klassiek Homeopaten (NVKH) dan wel bij de Nederlandse Organisatie voor Klassiek Homeopaten (NOKH). De NVKH is de grootste en bekendste vereniging. Een behandeling bij een geregistreerd homeopathisch arts kan in sommige gevallen vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering. 


De Stichting Artsenvereniging voor Homeopathie

Daarnaast is in 2013 de Stichting Artsenvereniging voor Homeopathie (VHAN) opgericht die zich bezighoudt met het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek, het bevorderen van de kwaliteit van de universitaire opleiding voor homeopathische geneeskunde en het in stand houden van de homeopathische bibliotheek. Het betreft een door de ANBI erkende goede doelen stichting die de samenwerking van de organisaties in de homeopathie stimuleert. Zij willen zij aan zij de homeopathie bevorderen en ondersteunen als veilige geneeswijze.

 

Plaats een reactie

message
email
person