remove_red_eye 437
favorite_border 0
share

Kan acupunctuur helpen bij een burn-out?

Herken jij het? Je voelt je al langere periode lichamelijk en geestelijk uitgeput. Je moet een grote hoeveelheid ballen hooghouden, zowel op je werk als in de sport en het huishouden. Hoewel je doet wat je leuk vindt, is het soms toch allemaal even te veel.

 

Toch is rust nemen niet voor je weggelegd en ga je het liefst door met al je bezigheden. Dit is uiteraard te begrijpen, maar deze langdurige lichamelijke en geestelijke overbelasting is funest voor je gezondheid. Een burn-out kan hier een naar gevolg zijn.

 

Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze ongezonde stress effectief te behandelen. Zowel de reguliere als de alternatieve zorg bieden diverse behandelmethoden aan, denk hierbij bijvoorbeeld aan cognitieve gedragstherapie of acupunctuur.

 

Maar wat is de kracht van deze behandelingen?

 

Kan acupunctuur daadwerkelijk helpen bij burn-outs?

 

 

Wat is een burn-out?

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: een burn-out. Toch is het een begrip waar niet veel over gesproken wordt, er rust toch nog steeds een bepaald taboe op. Je durft er niet makkelijk over te praten en het bespreekbaar maken bij je werkgever en collega’s is extra lastig. De schaamte is echter nergens voor nodig en kan je alleen maar extra in de weg zitten. Het brengt namelijk nog meer spanning met zich mee.

 

Een burn-out komt vaker voor dan je waarschijnlijk denkt. Maar liefst 17% van de werkende Nederlanders krijgt er mee te maken.

 

Een burn-out is een lichamelijke en geestelijke uitputting van het lichaam. Vanuit het Engels wordt burn-out dan ook vertaald als ‘opgebrand’. Het is als het ware het eindstation van een langdurige periode aan stress en overbelasting. Door niet naar de grenzen van je lichaam te luisteren, raken je energiereserves op en je “Cortisol emmertje” loopt over.

 

Je accu is leeg waardoor je klachten krijgt als vermoeidheid, slaapproblemen, somberheid, piekeren en huilbuien.

 

 

Wat is acupunctuur?

Ondanks dat acupunctuur onder de alternatieve geneeswijzen valt, is het een steeds bekender wordende behandelmethode van uiteenlopende klachten. Dit is uiteraard niet voor niets, de laatste jaren heeft acupunctuur haar effectiviteit bewezen. Ook als behandelmethode van burn-outs.

 

 

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn alternatieve geneeswijzen ander mogelijke wijzen van genezen. De alternatieve geneeswijzen worden niet in grote getalen toegepast, niet omdat ze niet effectief blijken te zijn, maar omdat de voorkeur vaak naar de reguliere zorg gaat.

 

Dit heeft te maken met het feit dat de effectiviteit van alternatieve geneeswijzen volgens de geneeskunde nog niet voldoende bewezen kan worden. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen positieve resultaten mee te behalen zijn.

 

Acupunctuur vindt zijn oorsprong in China. Met behulp van dunne naalden worden bepaalde punten in het lichaam gestimuleerd om de balans en de gezondheid van het lichaam weer in balans te brengen. Dit principe berust op de Chinese geneeskunde, waarin onzichtbare energiebanen worden onderscheiden.

 

Deze energiebanen worden ook wel meridianen genoemd en horen elk bij een specifiek orgaan. Samen vormen de verschillende banen een energienetwerk waarin zogenaamde acupunctuurpunten te vinden, de punten die worden gestimuleerd tijdens een acupunctuurbehandeling.

 

 

Wat is de kracht van acupunctuur?

Zoals eerder genoemd, helpt acupunctuur bij het opnieuw in balans brengen van het lichaam en de gezondheid. Het lichaam wordt als het ware in een situatie gebracht waarin het sneller kan genezen. Maar hoe werkt dit nu precies?

 

Een mooi voorbeeld om de werking van acupunctuur uit te leggen is de file op snelwegen. Op punten waar de verschillende rijbanen bij elkaar komen, is er een grotere kans op een verminderde doorstroming, op file.

Dit gebeurt ook bij de energiebanen in je lichaam. Op de drukste punten, de uiteindelijke acupunctuurpunten, kunnen opstoppingen ontstaan. Hierdoor kan de lichaamsenergie niet meer vrij stromen waardoor ons algehele welzijn achteruit gaat.

 

Tijdens een acupunctuurbehandeling worden deze opstoppingen dan ook aangepakt. Door middel van de naalden worden de punten en daarmee de doorstroming hiervan gestimuleerd. De energie in ons lichaam krijgt hierdoor meer ruimte om vrij te stormen en zowel onze geestelijke als lichamelijke gezondheid verbetert.

 

 

Acupunctuur en burn-outs

Acupunctuur wordt toegepast bij zeer uiteenlopende klachten, opstoppingen in de samenkomende energiebanen kunnen immers door verschillende oorzaken ontstaan. De geactiveerde acupunctuurpunten en de wijze waarop ze geactiveerd worden, verschilt dan ook per persoon.

 

Nu we inzicht hebben in de kracht van acupunctuur, kunnen we ook de effectiviteit van deze behandelmethode bij burn-outs verklaren.

 

Een burn-out kan ook wel omschreven worden als een langdurige overspannenheid. De chronische spanning die je lichaam te verwerken heeft, zorgt op termijn voor het opraken van je energie en een opgebrand gevoel. Wanneer je last hebt van een burn-out, is het dus noodzakelijk om de aanwezige spanning te verminderen om meer levensenergie over te hebben.

 

Acupunctuur speelt hierbij een belangrijke rol.

 

Acupunctuurpunten kunnen namelijk ook wel spierknopen worden genoemd. Deze spierknopen, pijnlijke verhardingen van de spieren, ontstaan door chronische overbelasting. Bij acupunctuur worden de knopen door de dunne naalden gestimuleerd waardoor de omliggende spieren respectievelijk aanspannen en ontspannen.

 

Langzaam zullen de spierknopen verdwijnen en zullen de spieren zich weer kunnen ontspannen. Het directe gevolg hiervan vrijer stromen van de lichaamsenergie waardoor burn-out klachten zullen verminderen.

 

Herstellen van een burn-out kan erg veel van je vragen, en dat terwijl je eigenlijk opgebrand bent. Gelukkig is het niet onmogelijk en bestaan er diverse behandelmethoden om dit opgebrande gevoel te verminderen. Acupunctuur is een veelgebruikte alternatieve geneeswijze bij een burn-out.

 

De directe oorzaak van een burn-out, chronische gespannenheid, wordt hierbij aangepakt. Door middel van dunne naalden wordt geprobeerd gespannen spieren opnieuw te laten ontspannen waardoor jouw levensenergie weer goed en vrij door de energiebanen in je lichaam kan stromen.

 

Je zult je fitter, energieker en levenslustiger voelen.

 

Plaats een reactie

message
email
person