De een heeft er nog nooit van gehoord, de ander heeft de term wel eens horen vallen: klanktherapie. Het is een vrij onbekende therapievorm onder velen, wat voornamelijk veroorzaakt wordt door het feit dat klanktherapie onder de alternatieve geneeswijzen valt. Dit betekent echter niet dat de therapievorm niet effectief kan zijn. Ondanks dat de effectiviteit van klanktherapie niet voldoende bewezen kan worden vanuit de huidige Westerse geneeskunde, past de Indische geneeskunde deze therapievorm al zo’n 5000 jaar toe. Maar waar helpt klanktherapie dan bij? En hoe gaat het in zijn werk?
Wat is klanktherapie?
Zoals gezegd heeft de klanktherapie een geschiedenis van duizenden jaren in Azië. Vanuit diverse geloven als het Hindoeïsme en Boeddhisme kunnen bepaalde klanken gebruikt worden om genezende processen in gang te zetten. De Oosterse geneeskunst vertelt ons immers dat de mens uit klank is ontstaan en dus ook een klank is. De klank van de mens moet in harmonie zijn met de klank van zijn omgeving om zorgeloos en in goede gezondheid door het leven te kunnen gaan. Vanuit dit principe maakt klanktherapie het mogelijk om zowel fysieke als mentale klachten aan te pakken.
Klankschalen
Tijdens de klanktherapie wordt gebruik gemaakt van een klankschaal, ook wel een ‘Almsbowl’ genoemd. Deze Almsbowl had in het verleden ieder monnik bij zich om eten of giften te bewaren. Er bestaan legio varianten van klankschalen, ieder met zijn eigen vorm en materiaal. Je kunt je dus voorstellen dat niet iedere klankschaal dezelfde trillingen en geluiden kan produceren. Om een goed resultaat te bereiken, is het dus van belang om tijdens de klanktherapie de juiste schalen te gebruiken.
Maar welke schalen worden in de praktijk nu vaak gebruikt? En waarom?
Klankschalen van metaal
Uit de praktijk blijkt dat tijdens klanktherapie vaak gebruik wordt gemaakt van metalen klankschalen.
Deze schalen krijgen de voorkeur vanwege het rijke geluid en het unieke karakter. Iedere klankschaal wordt handgemaakt en bezit een andere samenstelling van metalen. Het gebruiken van metalen klankschalen maakt het dan ook mogelijk om als het ware te ‘spelen’ met diverse trillingen, frequenties en toonhoogten.
Klankschalen van keramiek
In Europa worden voornamelijk keramieke klankschalen gemaakt. De schalen van in vuur gebakken klei worden gevuld met verschillende hoeveelheden water waarna vervolgens het water in trilling gebracht kan worden met bamboestokjes. De verschillende hoeveelheden water zullen verschillende tonen laten weerklinken.
Klankschalen van kristal
In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van kristallen klankschalen. Deze schalen worden vervaardigd uit bergkristal en staan bekend om hun zuiverende werking van lichaam en geest. Daarnaast zorgt het kristal ook voor een exact afgestemde toon, waardoor deze klankschalen voor specifieke doeleinden gebruikt kunnen worden.
Welke invloed heeft klank op je lichaam en geest?
Klanktherapie is dus gebaseerd op het luisteren naar klanken en dat is niet voor niets. Muziek luisteren of maken kan immers fysiek en mentaal ook veel teweegbrengen. Het luisteren naar bepaalde klanken maakt ontspanning, rust, evenwicht en zelfacceptatie mogelijk.
Tijdens klanktherapie worden deze klanken gemaakt door het slaan op klankschalen. Hieruit volgt een rijk en boeiend geluid vol met boventonen. Al deze boventonen hebben hun eigen trilling en trillingsfrequentie. Deze diverse trillingsfrequenties bereiken vervolgens je lichaam en allerlei organen. Je lichaam bestaat immers voor circa 70% uit water, water dat geluid goed kan geleiden.
De krachtige trillingen verplaatsen zich dus makkelijk door je lichaam, ze bereiken de organen en cellen snel. Hoewel je het misschien niet verwacht, heeft ieder orgaan ook zijn eigen trillingsfrequentie. Dit kan de oorspronkelijke trillingsfrequentie van het orgaan zijn, maar ook een verstoorde trillingsfrequentie. Wanneer de trillingsfrequentie verstoord is, gaat het om een ziek of slecht functionerend orgaan. Helaas met vervelende klachten tot gevolg.
Je kunt dus aannemen dat deze klachten kunnen verminderen wanneer de frequentie van het orgaan weer richting normaal gaat. Dit is waar de kracht van klankschalen ligt. Door het lichaam bloot te stellen aan sterke klanken en trillingsfrequenties kunnen de zieke of slecht functionerende organen door het meetrillen hun oorspronkelijke frequentie weer terugvinden. Lichaam en geest zullen hierdoor beter functioneren en hun balans hervinden.
De klanktherapeut
Klanktherapie vindt plaats onder leiding van een klanktherapeut. De therapeut heeft een opleiding gevolgd en heeft daardoor voldoende kennis over de klanken, onder- en boventonen, trillingsfrequenties en de gevolgen hiervan op lichaam en geest. Tijdens de therapie worden lichamelijke en mentale klachten in kaart gebracht en behandeldoelen opgesteld. De therapeut gaat samen met jou op zoek naar de klanken die passen bij jouw wensen en behoeften. Net zolang totdat de klanken de gewenste genezende werking hebben.
Veel mensen hebben nog hun twijfels bij alternatieve geneeswijzen. Ze vinden het ‘zweverig’ of geloven niet in hun genezende werking. Klanktherapie spreekt deze vooroordelen echter duidelijk tegen. Het luisteren van jouw favoriete liedje kan je toch ook ontspanning en een energieker gevoel geven?
Plaats een reactie