Massage

Massage is een effectieve methode om te ontspannen en om pijn te bestrijden. Een massage heeft invloed op je fysiek en geestelijk welbevinden. Een massage kan bestaan uit strijken, wrijven, drukken en kneden, maar ook andere technieken zijn mogelijk. Pijnlijke spieren worden weer soepel, stress verdwijnt, de doorbloeding van het lichaam verbetert en afvalstoffen worden afgevoerd. Een regelmatige massage heeft langdurig positieve effecten op lichaam en geest.  

Historie van massage

Massage is een nieuwe trend met een oude historie. Masseren maakt onderdeel uit van de holistische tradities uit de ayurveda. Ayurveda is een oude levens- en geneeswijze uit India. Al sinds 5.000 voor Christus worden massagetechnieken toegepast voor fysiek en geestelijk welbevinden. Deze technieken werden rond 2.700 voor Christus overgenomen door de Chinezen en de andere landen in Zuidoost Azië. Binnen de traditionele Chinese geneeswijze ging men er vanuit dat ziekte ontstaat door onbalans van lichaam en geest. Middels traditionele medicijnen en massage wordt de balans hersteld waardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt aangesproken. Rond 2.500 voor Christus bereikte de massagetechnieken het oude Egypte. Bewijs hiervoor is gevonden in tombes met hiërogliefen. De Egyptenaren ontwikkelde een systeem van hand- en voetreflexologie, waarbij drukpunten op de handen en voeten werden gestimuleerd om mensen te genezen. De Egyptenaren beïnvloedde de oude Grieken en Romeinen. Griekse en Romeinse atleten gebruikten massage om hun lichaam in conditie te houden. Hierbij werd olie gebruikt met kruiden. Hippocrates ‘de vader’ van de westerse geneeskunde schreef massagetechnieken voor tegen fysieke klachten. Met de opkomst van de moderne westerse geneeskunde werd massage in de 17de eeuw minder populair maar dit is inmiddels veranderd. Massage is terug van weggeweest.  

Wat is klassieke massage?

De Zweedse arts en gymnast Pehr Henrik Ling ontwikkelde aan het begin van de 18de eeuw de Swedish Movement Cure. Deze massage techniek staat bekend als de Zweedse massage en ook wel als de klassieke massage. Het betreft een methode gericht tegen chronische pijn. Deze techniek kan tevens preventief worden ingezet. De Nederlander Johann Georg Mezger verfijnde de massagetechnieken. Hij behandelde misvormingen aan het lichaam met massage en mobiliseerde op deze wijze patiënten. Hij startte een massagepraktijk in het Amstel hotel waar hij adel en rijke patiënten behandelde. Zijn bekendste patiënt was keizerin Sisi van Oostenrijk. Hij stond aan de basis van de ontwikkeling van de moderne fysiotherapie.

De klassieke of zweedse massage is tot op de dag vandaag de populairste vorm van massage. Bij deze methode wordt vrijwel uitsluitend met de handen gewerkt en dus niet met de ellebogen of de voeten. Bij dit type massage wordt uitgegaan van de anatomie van het lichaam en de doorbloeding. De behandeling bestaat uit heen en weer strijken, kneden van de spieren en ritmisch trommelen met vingers en/of de muis van de hand. Het doel is om de de bloedstroom te verbeteren om zo het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan te spreken. Deze vorm van massage is goed in te zetten ter ontspanning.    

De bekendste westerse massagetechnieken

De klassieke massage is niet de enige massagetechniek die in het Westen is ontwikkeld. In 1930 ontdekte Elisabeth Dieke dat zij middels massage de amputatie van haar voet kon voorkomen. Zij stond aan de wieg van de ontwikkeling van bindweefselmassage. Een massagevorm die met name geschikt is voor het verminderen van circulatiestoornissen zoals lymfoedeem en cellulitis. De behandeling is niet ontspannend en kan een beetje pijn doen. De behandeling is geschikt voor het verbeteren van de conditie van de huid, verminderen van littekens, stimuleren van spieren, organen en de doorbloeding.

In dezelfde periode, de jaren 30 van de vorige eeuw, werd lymfe massage ontdekt. Deze vorm van massage was populair tijdens de tweede wereldoorlog omdat veel soldaten kampte met gezwollen lymfeklieren. Dit type massage werkt vooral ontspannend en stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.

Triggerpoint massage werd in dezelfde periode ontdekt. Door een gebrek aan doorbloeding ontstaan pijnlijke plekken in de spieren. Triggerpoints worden in de volksmond ook wel spierknopen genoemd. Oorzaken van het ontstaan van triggerpoints zijn een verkeerde houding, stress en overbelasting. Vaak veroorzaakt de pijnlijke spier een uitstralende pijn. De behandeling bestaat uit massage en in voorkomende gevallen wordt gebruik gemaakt van dry needling. Het aanbrengen van een naald in het triggerpoint. Deze techniek is geschikt voor het behandelen van pijnlijke spieren, fibromyalgie en onverklaarbare fysieke klachten,   

De bekendste oosterse massagetechnieken

De Oosterse massagetechniek acupressuur gericht op het manipuleren van de energiestromen van het lichaam. Hierbij worden vergelijkbare punten gebruikt als bij acupunctuur. Er wordt echter niet met naalden gewerkt. Onder de acupressuur valt de Japanse shiatsu massage en de Chinese techniek Tuina. De Shiatsu stoelmassage wordt in Nederland onder meer in kantoren toegepast. Deze vorm van bedrijfsmassage is geschikt om te ontspannen en om klachten aan arm, nek en schouders te verminderen. Acupressuur helpt bij fysieke en emotionele klachten waaronder spierspanning, gewrichtsproblemen, hoofdpijn/migraine, stress en spijsverteringsklachten.

Thaise massage is tevens een oosterse massagetechniek die vrij stevig van aard is. Bij stijve spieren kan de behandeling een beetje pijn doen. De energiebanen worden gemasseerd en het lichaam wordt gerekt en gestrekt. De behandeling is soms meer activerend dan ontspannend. Via Thaise massage kunnen klachten aan rug, schouders en hoofd worden verminderd. De behandeling is gericht op het ontspannen van de spieren. Blokkades in de energiestroom worden middels deze massage bevrijd. De behandeling helpt daarnaast tegen stress, slapeloosheid en vermoeidheid. 

Naast het verminderen van klachten en stress wordt massage ingezet als middel voor een betere huid. De Japanse massagetechniek Kodibo wat letterlijk betekent ‘pad van de schoonheid’ richt zich op de meridianen, drukpunten en opperhuid van het gezicht. De behandeling stimuleert de aanmaak van collageen, vermindert veroudering van de huid en wordt ook wel een natuurlijke facelift genoemd. Deze vorm van massage is ontspannend en revitaliserend.

Voor welke massagevorm kies je? Voor elke gezondheidsklacht, wens of intentie bestaat een massagevorm. Je kunt kiezen voor een gerichte behandeling om een fysieke klacht op te lossen. Er bestaan massages die zich meer richten op ontspanning en geestelijk welbevinden. Middels massage is de conditie van de huid te verbeteren en de doorbloeding van het lichaam. Jouw wens of intentie ligt aan de basis van het kiezen voor een bepaald type massage. Binnen een praktijk die meerdere technieken aanbiedt kan je de verschillen ervaren. 

Kracht van positiviteit

Nieuwe energie, nieuwe kansen.
Laat positiviteit je levenspad verlichten

Begin zoektocht