Mindfulness & Meditatie
remove_red_eye 549
favorite_border 0
share

Osteopathie

Inleiding Osteopathie

Osteopathie is een behandelwijze die het lichaam helpt om zichzelf te herstellen. Een osteopaat neemt blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam weg door middel van manipulatie van het lichaam, spiertechniek en mobilisatie. De osteopaat moedigt op deze wijze het lichaam aan om zichzelf te genezen. Apparatuur of medicijnen worden daarbij niet gebruikt. Osteopaten beschikken over gedegen kennis van de anatomie van het lichaam, fysiologie, neurologie en algemene kennis van ziektebeelden.


Oorsprong van osteopathie

Het woord osteopathie is afgeleid van de Griekse woord voor bot ‘osteo’ en Griekse woord voor ziekte of lijden ‘pathos’. De osteopaat staat daardoor ook wel bekend als de ‘bottenkraker’ maar deze benaming is niet juist. De methode osteopathie is ontwikkeld door de Amerikaan, A.T. Still, die leefde van 1828 tot 1917. Hij studeerde medicijnen en werkte als arts tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Als kind leed hij aan hoofdpijnen. Hij ontdekte dat wanneer hij een touw tussen twee bomen spande en daarop zijn hoofd liet rusten dit verlichting bood. Hij verloor drie kinderen aan hersenvliesontsteking en ervoer hoe ineffectief de gezondheidszorg was. Mede door de ervaringen uit zijn persoonlijk leven wijdde hij dertig jaar aan het ontwikkelen van de methode osteopathie. In 1892 werd de American School for Osteopathy (AS) opgezet. Binnen de osteopathie wordt uitgegaan van drie basisprincipes: de bestudering van de mens als biologische eenheid, structuur en weefsel zijn aan elkaar gekoppeld en het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De school stond open voor leerlingen uit alle lagen van de bevolking voor mannen en vrouwen. In 1989 waaide de methode over naar Engeland en veroverde de rest van Europa.   


Wat is Osteopathie?

Een osteopaat manipuleert met zijn handen het lichaam en maakt wat los wat vast zit. Hij maakt gewrichten, spieren en organen die in hun beweging verstoord zijn weer los. Hij doet dit door met beleid te duwen en te trekken aan het lichaam. Osteopathie richt zich op het behandelen van bewegingsbeperkingen van gewrichten, spieren en weefsel om via deze weg het lichaam weer in balans te brengen. Hierdoor herstel het lichaam zichzelf. Een osteopaat weet welke spieren, botten en weefsels met elkaar in verbinding staan en op welke wijze een bewegingsbeperking op een andere plaats in het lichaam klachten kan veroorzaken. Hij is hierdoor in staat om de oorzaak te achterhalen van klachten die al langere tijd onverklaarbaar zijn. Osteopathie is een complementaire manuele behandelmethode waar mensen zonder verwijzing gebruik van kunnen maken. Wel werkt een osteopaat samen met artsen en kan er via deze weg naar de osteopaat verwezen worden. De huisarts kan je naar een osteopaat verwijzen, maar je kunt ook zelf rechtstreeks een osteopaat raadplegen.   


Voor welke klachten is Osteopathie geschikt?

Osteopathie is met name geschikt voor klachten die wat langer aanhouden waaronder klachten aan het bewegingsapparaat, de maag, nek-/hoofdpijn en rugklachten waarvoor soms geen aanwijsbare oorzaak is. Het kan tevens gaan om bekende klachten zoals een hernia diafragma (middenrif breuk), whiplash syndroom en migraine.  Maar ook klachten aan de spieren en blessures kunnen via osteopathie behandeld worden. Osteopathie is geschikt voor alle leeftijden, kinderen en zwangere vrouwen. De behandeling is geschikt voor iedereen met fysieke klachten van spierpijn tot rugklachten.


Hoe ziet een behandeling eruit?

Een behandeling bij een osteopaat bestaat uit een vraaggesprek over de klachten, leefgewoonten en ziektehistorie. Daarna zal de osteopaat lichamelijk onderzoek verrichten om te bezien waar in het lichaam zich de knelpunten bevinden. In de regel is het onderzoek niet pijnlijk. Binnen de osteopathie worden drie bewegingssystemen onderzocht:  het bewegingssysteem van de botten en spieren, het bewegingssysteem van de ingewanden en het bewegingssysteem van het hoofd. Het onderzoek en de behandeling richt zich op deze systemen.  Na het eerste onderzoek bestaat er een goed beeld van de klachten en kan er een plan worden gemaakt om de balans in het lichaam te herstellen. De feitelijke behandeling bestaat uit handgrepen die het lichaam losser maken. Het beweegbaar maken van het lichaam of het deel van het lichaam waar de klachten ontstaan brengt het lichaam weer in balans waardoor het kan herstellen. De osteopaat kan daarnaast tips en adviezen meegeven waar je thuis mee aan de slag kunt, zoals tips over levensstijl, verminderen van stress en/of beter slapen. Soms zijn meerdere behandelingen nodig. In regel zit er minimaal een week tussen behandelingen om zo het lichaam de tijd te geven om te reageren. Het is belangrijk om de beweeglijkheid van het lichaam op peil te houden. Het is daarom aan te raden om een behandeling na meerdere weken te herhalen.


Is osteopaat een erkend beroep?

Iedereen kan zichzelf osteopaat noemen en een praktijk starten. Er bestaat echter een register voor osteopaten waarmee de kwaliteit van de osteopathie is gewaarborgd. Het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) kent een klacht- en tuchtreglement waar patiënten met klachten terecht kunnen wanneer zij er met de behandelaar niet uitkomen. Voorwaarden voor registratie is onder meer een afgeronde opleiding tot fysiotherapeut en een afgeronde 6-jarige erkende opleiding tot osteopaat. Je herkent een erkende osteopaat aan de titel D.O.-MRO. Voor een erkende geregistreerde osteopaat geldt dat zijn patiënten met een aanvullende zorgverzekering in veel gevallen aanspraak kunnen maken op vergoeding van een deel van de behandeling. Hiermee is dus niet alleen de kwaliteit gewaarborgd maar ook de vergoeding. Ben je zelf van plan om een praktijk te starten als zelfstandig ondernemer? Dan is er op sites als zzpvergelijker.nl veel informatie te vinden waar jij allemaal aan moet denken.


Wat doet de NVO?

Daarnaast wordt de kwaliteit gewaarborgd door de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO). Deze democratische organisatie zet zich in om het vak osteopathie verder wetenschappelijk te onderzoeken en te onderbouwen. Daarnaast draagt de NVO bij aan het vaststellen van de beroepsnormen waaronder richtlijnen voor behandeling en verslaglegging. De NVO behartigt de belangen van osteopaten bij de overheid en zorgverzekeraars.

 

Plaats een reactie

message
email
person