Reflexologie, een term die bij velen niet bekend in de oren klinkt. Reflexologie is namelijk een alternatieve geneeswijze, een geneeswijze die niet onderbouwd is door de reguliere geneeskunde. Wanneer je het medische circuit instapt, zul je dus niet zo snel kennismaken met de diverse alternatieve geneeswijzen. Dat de effectiviteit van deze alternatieve geneeswijzen niet voldoende bewezen kan worden, betekent echter niet dat ze inefficiënt zijn. Uit ervaringen blijkt immers dat alternatieve behandelmethoden, zo ook reflexologie, een oplossing bieden voor verschillende lichamelijke klachten.
Wat is reflexologie?
Reflexologie is een massagevorm die tot op de dag van vandaag steeds vaker toegepast wordt. Tijdens de massage worden er verschillende hoeveelheden druk uitgeoefend op bepaalde lichaamsdelen. Dit wordt in de meeste gevallen gedaan op de handen, de voeten of de oren.
Reflexologie gaat namelijk van een theorie uit waarbij deze lichaamsdelen een rol spelen. Volgens deze theorie zijn de handen, voeten en oren verbonden met interne organen en lichaamssystemen. Door de druk die uitgeoefend wordt, wordt de gezondheid van deze organen en lichaamssystemen gestimuleerd en verbeterd.
De oorsprong van reflexologie
Reflexologie stamt af uit de Chinese geneeskunde. De traditionele Chinese geneeskunde richt zich op het in balans brengen van lichaam en geest waardoor het zelfhelend vermogen van ons lichaam optimaal kan werken. Hierdoor is ons lichaam in staat om allerlei gezondheidsklachten zelf op te lossen. De reflexologie sluit dus aan bij andere alternatieve geneeswijzen als acupunctuur en homeopathie.
Al eeuwenlang bewijst de reflexologie haar effectiviteit en wordt ze toegepast in China, Egypte en door de indianen in Noord- en Zuid-Amerika. In tegenstelling tot de Westerse reflexologie, die sinds circa 150 jaar wordt toegepast, richt de Chinese reflexologie zich niet alleen op de reflexzones van de voeten, maar ook van de onderbenen en knieën. Chinese reflexologie geeft dan ook vaak snellere resultaten dan de Westerse variant.
De verschillende vormen van reflexologie
Zoals gezegd wordt reflexologie toegepast op de voeten, de handen en de oren. Door het masseren van deze verschillende lichaamsdelen worden immers andere lichaamssystemen en organen bereikt.
Voetreflextherapie
Voetreflextherapie is de breedste vorm van reflexologie. De voeten staan namelijk in verbinding met een groot deel van het lichaam. De linkervoet weerspiegeld bijvoorbeeld de vrouwelijke kant van het lichaam. Hieronder vallen bijvoorbeeld emoties, het onderbewustzijn en de sociale relaties. De rechtervoet weerspiegeld meer de mannelijke kant waar het bewustzijn, de conditie, het verstand en de praktische zaken onder vallen.
Het meest gevoelige punt van de voet is het zogenaamde ‘stresspunt’. Dit punt bevindt zich aan de binnenkant van de grote teen en is onder andere verbonden met het slaap- en ontspanningscentrum van het lichaam. Klachten als stress en vermoeidheid kunnen dan ook verminderd worden door druk uit te oefenen op dit gedeelte van de voet.
Ook het midden van de voet is vaak gevoelig. Deze zone staat in contact met de nieren en de nierfuncties. Het behandelen van dit gedeelte van de voet wordt dan ook vaak ingezet om zowel de fysieke als emotionele reiniging van het lichaam te stimuleren.
Dit zijn maar een aantal voorbeelden van aanwezige zones op de voeten. Voetreflextherapie bereikt vele verschillende plekken in het lichaam en is daarom geschikt voor het behandelen van uiteenlopende klachten.
Handreflexologie
Zoals de naam al doet vermoeden, worden de genezende massages bij handreflexologie niet toegepast op de voeten maar op de handen. Ondanks dat op de handen minder reflexzones aanwezig zijn, zijn ook de handen goede weerspiegelingen van de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De handen staan bijvoorbeeld in verbinding met de longen, het hart, de oren, de ogen, de maag en de lever.
Wel blijken de handen minder gevoelig te zijn dan de voeten, waardoor de genezende werking van handreflexologie vaak als trager wordt ervaren.
Oorreflexologie
De minst bekende vorm van reflexologie is de oorreflexologie. Dit wordt niet veroorzaakt door ineffectieve resultaten, maar door het feit dat het een moderne westerse manier van therapie is. Net als de handen en de voeten weerspiegelen de oren een groot deel van het lichaam zoals het hart, de nieren, de longen, de handen en de voeten. Met het masseren van de reflexzones op de oren kunnen dus uiteenlopende fysieke en mentale klachten behandeld worden. Toch blijkt oorreflexologie het meest effectief tegen acute en chronische klachten.
Welke klachten kun je met reflexologie behandelen?
De reflexologie is een behandelvorm voor vele en uiteenlopende gezondheidsklachten, zowel voor lichamelijke als mentale klachten. Je kunt hierbij denken aan vermoeidheid, hoofdpijn, stress, verkoudheid, zwangerschapsklachten, bronchitis, spijsverteringsproblemen en slapeloosheid.
Het maakt in principe niet uit op basis van welke klacht je voor reflexologie kiest, reflexologie richt zich immers op het aanwakkeren van het zelfhelend vermogen van ons lichaam. En dit vermogen dient iedere gezondheidsklacht, of het nu om hoofdpijn of vermoeidheid gaat, op te lossen.
Maar reflexologie wordt niet alleen ingezet tegen lichamelijke of mentale klachten. De massagevorm kan namelijk ook ontspannend of preventief werken. Het hebben van klachten is dus helemaal geen vereiste. Denk je dat jouw lichaam en het zelfgenezend vermogen ervan wel een boost kan gebruiken? Een behandeling door middel van reflexzonetherapie is altijd mogelijk!
Hoe gaat een reflexologie behandeling in zijn werk?
Reflexologie wordt toegepast door hiervoor opgeleide reflexologen. Tijdens een intakegesprek of eerste behandeling worden je voeten afgetast om eventuele knelpunten en blokkades op te sporen. Bij het zoeken naar deze blokkades wordt vaak gelet op de warmte, de elasticiteit en de kleur van de huid.
De reflexoloog kan hieruit afleiden waar de knelpunten in het lichaam zich bevinden en eventuele gezondheidsklachten verklaren. In de daarop volgende behandeling of behandelingen gebruikt de reflexoloog vervolgens een combinatie van verschillende effectieve massages om deze klachten te verminderen.
Waar vind je een reflexoloog?
Net als andere alternatieve geneeswijzen, wordt reflexologie op steeds meer plekken toegepast. In tegenstelling tot de reguliere geneeswijzen, worden alternatieve geneeswijzen als reflexologie vaak beoefend in zelfstandige praktijken. Ben je op zoek naar een reflexoloog? Kijk verder dan de reguliere zorg en zoek in jouw omgeving naar een opgeleide en passende reflexoloog. Je zult versteld staan van de mogelijkheden in jouw eigen regio!
Plaats een reactie