Inleiding regressietherapie
Hoewel veel mensen wel bekend zijn met reguliere therapievormen zoals cognitieve gedragstherapie, zijn er weinig mensen die bekend zijn met de term ‘regressietherapie’. Dit wordt vermoedelijk veroorzaakt door het feit dat regressietherapie onder de alternatieve geneeswijzen valt. Oosterse geneeswijzen geven vaak het inzicht van de huidige alternatieve geneeswijzen in Nederland. Maar wat is regressietherapie precies? En voor welke klachten is deze therapievorm inzetbaar?
Wat is regressietherapie
Regressietherapie is een alternatieve en moderne therapievorm van de psychotherapie. Regressie wil zeggen dat iemand terugvalt in een gedrag of houding uit een vroegere leeftijdsperiode of teruggaat naar eerdere en traumatische ervaringen. Zonder hypnose maakt deze therapievorm het mogelijk om in contact te komen met het onderbewustzijn. Hierdoor kan meer inzicht verkregen worden in de oorzaken van psychische, emotionele en lichamelijke problemen. Het doel is vooral het bewustzijn te creëren en het zelfhelend vermogen van iemand te stimuleren door op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaken van het probleem. Door gebruik te maken van het onderbewustzijn, worden blokkades verbroken en vastgeroeste overtuigingen verworpen.
De oorsprong van regressietherapie
Regressietherapie is gerelateerd aan de hypnotherapie, een therapievorm die de hypnose inzet om psychische en lichamelijke problemen te verhelpen.
Eind negentiende eeuw kwam door diverse experimenten met hypnose de term ‘leeftijdsregressie’ naar voren. Proefpersonen werden terug naar hun kindertijd gebracht waardoor ze gingen denken, voelen en zich gedragen zoals op die leeftijd. Alle gebeurtenissen na deze leeftijd werden tijdens de regressietherapie vergeten. Leeftijdsregressie is na alle waarschijnlijkheid ontdekt in 1886 in Spanje door Colavida, hoewel er ook geruchten gaan dat Pythagoras de grondlegger van de regressietherapie is.
De eerste therapeutische behandelingen met regressie werden gegeven door enkele psychiaters die met hypnose werkten. Alexander Cannon, een Engelse psychiater, was een van de bekendste psychiaters. Tijdens zijn therapiesessies werden per toeval vorige levens van zijn patiënten gevonden. Hij vroeg zijn patiënten niet langer meer terug te gaan naar een bepaald moment in de kindertijd, maar naar de tijd waarin dat moment voor het eerst gebeurde. In veel van de gevallen vond deze traumatische ervaring plaats in een andere tijd, een ander land of zelfs in een ander lichaam. Met het herbeleven en vertellen van deze traumatische ervaring waren de klachten na een therapiesessie vaak verdwenen. Aan regressietherapie kan een geboortejaar van 1978 worden gegeven. De therapie is ontstaan uit diverse ervaringen van therapeuten met een open instelling.
Bij welke klachten is regressietherapie effectief?
Regressietherapie is geschikt voor een groot aantal problemen. Zowel voor lichamelijke en geestelijke als psychosomatische klachten, is regressietherapie in te zetten. In principe is deze therapievorm dus geschikt voor vrijwel iedereen die klaar is om aan zichzelf te werken en zijn of haar gevoelens serieus durft te nemen. Dit zijn een aantal veel voorkomende klachten waarvoor regressietherapie wordt ingezet:
- Diverse psychische problematiek
- Medisch onverklaarbare lichamelijke klachten
- Onbestemde gevoelens
- Angsten en dwanggedachten
- Somberheid, burn-out en een depressie
- Problemen op relationeel of seksueel gebied
- Onbeantwoorde levensvragen
- Eetproblemen
- Bindings- en verlatingsangst
- Traumatische klachten
Regressietherapie is in veel gevallen mogelijk, maar er zijn een aantal factoren die de therapie kunnen bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Iemand met gediagnosticeerde borderline heeft bijvoorbeeld voorafgaand aan de therapie vaak een aantal coachingssessies nodig. Daarnaast maakt het verslaafd zijn aan middelen zoals alcohol of drug het moeilijk om regressietherapie te volgen. Een sessie is namelijk niet effectief wanneer iemand onder invloed van alcohol of drugs is of een acute psychose heeft.
Hoe ziet een behandeling met regressietherapie eruit?
Voordat een regressietherapie kan starten, moeten er een aantal stappen worden doorlopen. Allereerst is een kennismaking tussen regressietherapeut en cliënt enorm van belang. Niet alleen om de hulpvraag duidelijk te krijgen, maar ook om erachter te komen of het wederzijds vertrouwen goed zit. Een therapiesessie zal immers alleen effectief zijn wanneer er een vertrouwensband aanwezig is tussen therapeut en cliënt.
Meestal wordt er kennisgemaakt via een intakegesprek. In dit eerste gesprek geeft de therapeut informatie en antwoorden op eventuele vragen en maakt de cliënt zijn hulpvraag duidelijk. Wanneer het intakegesprek heeft plaatsgevonden en therapeut en cliënt het beiden zien zitten om aan de slag te gaan, kan de regressietherapie beginnen.
Tijdens de sessie wordt er aandacht besteedt aan een bepaald onderwerp. Het is de bedoeling dat voorafgaand aan de sessie één zin wordt geformuleerd waarmee duidelijk wordt waar de cliënt die sessie aan wil werken en wat hij wil bereiken.
Met de focus op dit onderwerp zal de cliënt in trance worden gebracht door de therapeut. Dit is een versterkte concentratie op het onderwerp. Door middel van deze trance ontstaat er een dubbel bewustzijn. De cliënt heeft naast zijn ‘normale’ bewustzijn ook contact met het onderbewustzijn. Tijdens deze trance ontstaat er een gesprek waarin gezamenlijk naar de kern van het probleem wordt gezocht. Bepaalde ervaringen of overtuigen zullen door het in contact staan met het onderbewustzijn omhoog komen. Er wordt net zo lang gegraafd totdat de kern van de klachten helemaal duidelijk is.
Na de sessie zal het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd zijn waardoor de klachten langzaamaan kunnen genezen.
Hoe kies je een regressietherapeut
Er zijn verschillende therapeuten die de regressietherapie toepassen. Er is geen goed of fout wanneer het gaat over het kiezen van een therapeut. Het gaat er vooral om dat er eens vertrouwensband kan ontstaan tussen therapeut en cliënt. Beiden moeten zich op hun gemak kunnen voelen om de regressietherapie te laten werken. Via Kracht van Positiviteit.nl vind je uiteraard een ruim aanbod van regressietherapeuten.
Plaats een reactie