wat zijn alternatieve geneeswijzen
remove_red_eye 243
favorite_border 0
share

Wat zijn alternatieve geneeswijzen eigenlijk?

Voldoende zorg is enorm belangrijk, iedereen heeft immers wel eens zorg nodig. Gelukkig is de medische zorg in onze huidige samenleving goed georganiseerd en hoeven we ons hierover geen zorgen te maken.

 

Medische zorg is een enorm groot en complex begrip. De medische zorg bevat immers vele kanten met verschillende behandelvormen. Die behandelvormen worden ook wel geneeswijzen genoemd, de wijzen waarop iemand geheeld kan worden.

 

In tegenstelling tot de geneeswijzen die binnen de reguliere medische zorg vallen, staan de alternatieve geneeswijzen nog vaak op de achtergrond. Ondanks de uiteenlopende meningen, zijn de positieve resultaten van deze alternatieve geneeswijzen wel degelijk aantoonbaar.

 

Maar wat zijn alternatieve geneeswijzen nu eigenlijk?

 

 

Wat zijn geneeswijzen?

Zoals het woord al zegt, zijn geneeswijzen de wijzen of manieren waarop iemand bij ziekte genezen kan worden. De wijze waarop iemand genezen kan worden, hangt af van de soort ziekte en de ernst daarvan. Bij iedere patiënt wordt bekeken welke behandeling of therapie de beste genezingskans geeft. Geneeswijzen kunnen dus erg uiteenlopen en verschillende doeleinden hebben.

 

 

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijzen, oftewel andere mogelijke geneeswijzen, zijn geneeswijzen die niet in grote getale gebruikt worden. De geneeswijzen die onder de reguliere medische zorg vallen, krijgen namelijk meestal de voorkeur. Dit komt doordat een alternatieve geneeswijze een behandel- of onderzoeksmethode omvat waarvan de geneeskundige effectiviteit niet bewezen is.

 

Er is geen algemeen aanvaard bewijs geleverd voor deze behandel- of onderzoeksmethode waardoor de methode vaak nog in twijfel wordt getrokken. Toch zijn er vele mensen die wel degelijk genezing hebben ervaren door middel van een alternatieve behandeling.

 

 

Vooroordelen over alternatieve geneeswijzen

Zoals in de meeste gevallen, worden er al snel oordelen geveld wanneer het om iets onbekends of van ondergeschikt belang gaat. Dit is ook het geval bij de alternatieve geneeswijzen. Hier zijn enkele veel voorkomende vooroordelen:

 

 

1. Alternatieve geneeswijzen staan haaks op de reguliere geneeswijzen

Vaak wordt gedacht dat de alternatieve en reguliere geneeswijzen met elkaar in gevecht zijn. Ze worden gezien als twee concurrenten die met elkaar in de clinch liggen, terwijl die helemaal niet zo blijkt te zijn. Het is niet per definitie waar dat de alternatieve geneeswijzen de reguliere geneeswijzen verachten en onderuit proberen te halen.

 

De reguliere geneeswijzen worden juist gebruikt om een effectieve behandelmethode te ontwikkelen met een andere visie: de alternatieve geneeswijze.

 

 

2. Alternatieve geneeswijzen zijn zweverig

Alternatieve geneeswijzen worden vaak als spiritueel en vaag omschreven. Dit wordt vooral veroorzaakt door het ontbrekende bewijs van de geneeswijzen. Alternatieve therapeuten verklaren symptomen en verbanden vaak vanuit een bredere visie op lichaam en geest. Sommige mensen kunnen zich immers moeilijk vinden in deze verklaring en zijn op zoek naar steenhard bewijs voor hun klachten.

 

Toch kan de bredere blik van alternatieve therapeuten nieuwe inzichten geven en de deuren openen waar iemand naar op zoek is. Zweverig is dus niet het juiste woord, je wordt immers niet genezen door middel van magische krachten maar door een alternatieve blik op jouw klachten.

 

 

3. Alternatieve geneeswijzen zijn niet effectief

Alternatieve geneeswijzen krijgen het label alternatief omdat ze niet voldoende gebaseerd zijn op geneeskundig bewijs. Er is nog niet genoeg bewijs verzameld over de effectiviteit van deze geneeswijzen om ze te integreren in de reguliere medische zorg. In tegenstelling tot wat veel gedacht wordt, betekent dit niet dat alternatieve geneeswijzen niet effectief kunnen zijn.

 

Het is geen slechte manier van genezen, maar een andere manier met een andere invalshoek. De ene behandeling slaat nu eenmaal beter aan bij de een dan bij de ander, dit geldt zowel voor de reguliere als de alternatieve geneeswijzen.

 

Voorbeelden van alternatieve geneeswijzen

Ondanks de geringe bekendheid van diverse alternatieve geneeswijzen, worden een aantal van deze geneeswijzen steeds populairder. Dit is echter niet zomaar, want de resultaten blijken positief. Hier zijn een aantal voorbeelden van bekende alternatieve geneeswijzen:

 

 

1. Acupunctuur

Hoewel je het misschien niet zal verwachten, valt de acupunctuur niet onder de reguliere geneeswijzen. Toch is het een bekende een veelvoorkomende manier van behandelen. Acupunctuur blijkt effectief te werken bij bijvoorbeeld migraine en verschillende vormen van spierpijn. Door middel van dunne naalden worden blokkades in de spieren vrijgemaakt waardoor de energie weer vrij door het lichaam kan stromen en klachten verminderen.

 

 

2. Homeopathie

Een andere bekende alternatieve geneeswijze is de homeopathie. Homeopathie is een brede geneeswijzen waarbij homeopathische geneesmiddelen, gemaakt van natuurlijke producten, ingezet worden om pijn en klachten te verminderen. Hierbij richt de homeopaat zich op het herstellen van het fysieke en mentale evenwicht dat door de ziekte of kwaal uit balans is gebracht.

 

Het basisprincipe van de homeopathie is: een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken, is ook in staat om de verschijnselen weer te genezen.

 

 

3. Osteopathie

Naast homeopathie krijgt osteopathie ook steeds meer bekendheid, vooral onder topsporters. Osteopathie houdt zich bezig met de verminderde beweeglijkheid van lichaamsweefsels. Het verlies van deze beweeglijkheid blijkt namelijk een negatief effect te hebben op de gezondheid.

 

Door specifieke handelingen probeert een osteopaat de beweeglijkheid van deze weefsels te herstellen waardoor je je gezonder en fitter voelt. Osteopathie wordt dan ook vaak ingezet bij pijnlijke spieren of langdurige hoofdpijn.

 

Alternatieve geneeswijzen zijn dus de geneeswijzen die niet in de reguliere medische zorg vallen omdat er onvoldoende wetenschappelijke bewijs is geleverd over de effectiviteit. Dit betekent echter niet dat de alternatieve geneeswijzen geen helende werking kunnen hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de positieve resultaten van acupunctuur, homeopathie en osteopathie.

 

De vooroordelen over alternatieve geneeswijzen zijn duidelijk, maar de tegenbewijzen ook. Alternatief betekent niet per definitie zinloos. Er wordt simpelweg op een andere manier gekeken naar de oorzaken en symptomen van een ziekte of kwaal. Deze ruimere blik creëert nieuwe inzichten en behandelmethoden: de alternatieve geneeswijzen.

 

 

Foto door Ryutaro Tsukata via Pexels

 

Plaats een reactie

message
email
person