In onze huidige maatschappij krijgt vrijwel iedereen te maken met een bepaalde therapievorm, of het nu om gedragstherapie of fysiotherapie gaat. De term therapie is afgeleid van het Griekse woord ‘θεραπεία’, dat behandeling betekent.
Therapie wordt daarom ook wel gedefinieerd als ‘het behandelen van een bepaalde ziekte of een bepaald symptoom’. Ondanks dat velen bij therapie gelijk denken aan gesprekken met een psycholoog, is de betekenis van dit woord dus veel breder te trekken.
Er bestaan ontzettend veel therapievormen, die nog steeds elk jaar nieuwe concurrentie krijgen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van EMDR-therapie, klanktherapie of ademtherapie?
In deze blog zoomen we in op de laatst genoemde therapievorm.
De ademhaling
Zoals de naam misschien al doet vermoeden, speelt bij deze vorm van therapie de ademhaling een hele grote rol. Onze ademhaling wordt in de meeste gevallen gereguleerd door het autonome zenuwstelsel, het zenuwstelsel dat niet door onze wil beïnvloedt kan worden.
Toch kan ademen zowel een onbewust als bewust proces zijn. We kunnen onze ademhaling immers ook bewust inzetten.
Ademen is van levensbelang, maar onze ademhaling kan ook negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Vooral de manier van ademhalen heeft hier invloed op. We kunnen op twee manieren ademhalen: met je buik en met je borst.
In het algemeen maken we het meest gebruik van de buikademhaling, de meeste ontspannen ademhaling. Vanuit je buik ademhalen, is namelijk de meest natuurlijke manier om adem te halen. De longen kunnen hierdoor beter hun werk doen.
Ondanks de voordelen van de buikademhaling, komt het regelmatig voor dat mensen hun ademhaling te ‘hoog’ hebben zitten. De borstademhaling wordt in de meeste gevallen gebruikt in een spannende of moeilijke situatie. Door zenuwen of emoties gaat je hartslag omhoog en begin je sneller adem te halen.
Onbewust schakel je daardoor al snel over van de buikademhaling naar de borstademhaling. Dit kan niet perse kwaad, maar zorgt op de lange termijn wel voor klachten. Bij de borstademhaling zijn mensen immers geneigd hun schouders op te trekken, wat op den duur kan leiden tot nek- en rugklachten.
Bovendien heeft de borstademhaling een minder effectieve uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide tot gevolg.
Wat is ademtherapie?
Bij ademtherapie ga je aan de slag met jouw ademhaling. Ondanks dat ademhalen een natuurlijk aangeboren eigenschap is, kunnen de meeste mensen hun ademhaling immers verbeteren. En het feit dat ademhalen zowel een onbewust als bewust proces is, maakt dit mogelijk.
Ademtherapie leert je om de juiste ademhaling, vaak de ontspannen buikademhaling, in te zetten op bepaalde momenten, waardoor klachten afnemen en je algehele gezondheid verbetert.
Welke klachten kan ademtherapie verhelpen?
De ademhaling is op allerlei lichaamsprocessen van invloed. Om deze reden kan ademtherapie dan ook zinvol zijn bij uiteenlopende klachten. Denk hierbij aan spanningsgerelateerde, functionele, psychische en lichamelijke klachten.
Spanningsgerelateerde klachten
We krijgen allemaal wel eens te maken met spannende situaties, de een gaat hier beter mee om dan de ander. Toch is gebleken dat deze spanning wel degelijk invloed heeft op ons lichaam. De ademhaling is een snelle graadmeter om voor dit effect van spanning op ons lichaam.
Het ademcentrum wordt namelijk snel geprikkeld door spanning, angst of stress. Je zucht bijvoorbeeld vaker, je houdt je adem af en toe in, je ademhalingsfrequentie neemt toe en je gaat vanuit je borstkas ademen. In de meeste gevallen kan je lichaam, zodra de spannende situatie voorbij is, de ademhaling weer normaliseren.
Maar wanneer je een langere periode te maken krijgt met spanning, wordt de veranderde ademhaling niet meer genormaliseerd en kunnen klachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, spanningshoofdpijn, concentratieproblemen, gespannen spieren, slaapproblemen of een burn-out.
Functionele klachten
Ook functionele klachten zijn effectief te behandelen met ademtherapie. Functionele klachten staan ook wel bekend als psychosomatische klachten. Deze term geeft aan dat het om lichamelijke klachten gaat die samenhangen met spanning in het lichaam.
De klachten zijn niet of niet volledig te verklaren door een lichamelijke ziekte of stoornis, maar ze zijn wel degelijk aanwezig. Te veel spanning of stress is vaak de trigger van deze klachten. Functionele klachten zijn dus in zekere mate te koppelen aan spanning gerelateerde klachten.
Houdingsproblemen, rug- en nekklachten, chronische pijn, stemproblemen, fibromyalgie zijn hier voorbeelden van.
Psychische klachten
Hoewel er in de huidige maatschappij nog een zekere taboe heerst op psychische klachten, komen deze klachten regelmatig voor. Ondanks dat de klachten vooral in je hoofd afspelen, kunnen ze ook bepaalde lichaamsprocessen stimuleren of remmen. De ademhaling is er hier een van.
Vaak wordt de ademhaling versneld, omdat er simpelweg meer energie nodig is om te (over)denken. Ademtherapie kan dan helpen om je ademhaling weer onder controle te krijgen waardoor je lichaam niet meer continu ‘aan’ is en klachten verminderen.
Klachten als een depressie, angsten, paniek en trauma’s kunnen worden aangepakt met ademtherapie.
Lichamelijke klachten
Net zoals de voorgaande klachten een lichamelijke uitwerking kunnen hebben, kunnen lichamelijke klachten voor een bepaalde mate van spanning zorgen. Deze spanning zorgt vervolgens voor het in gang zetten van de ‘verkeerde’ ademhaling met alle gevolgen van dien. De spanning, veroorzaakt door de lichamelijke klachten, kan goed met ademtherapie voorkomen of verminderd worden.
Hierdoor worden niet alleen volgende klachten voorkomen, maar worden de huidige lichamelijke klachten ook verminderd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hartklachten, COPD, astma of andere chronische aandoeningen.
Ademtherapie is dus een effectieve behandelmethode voor uiteenlopende klachten. Een juiste ademhaling is niet alleen van belang voor het leven, maar ook op de manier waarop we leven. Een gespannen ademhaling is immers niet schadelijk op de korte termijn, maar kan op de lange termijn vervelende klachten geven.
Ademtherapie is voor ieder mens zinvol, ook het preventief inzetten daarvan. Preventief werken aan je ademhaling vergroot immers je belastbaarheid, stressbestendigheid en draagkracht.
Zowel lichamelijk als mentaal kan je hierdoor meer aan en wordt de kans op het ontwikkelen van klachten kleiner.
Kijk hier voor een overzicht van behandelaars die zich bezig houden met Ademtherapie.
Foto door VisionPic .net via Pexels
Plaats een reactie