Cortisol

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Wat is Cortisol en wat doet het in je lichaam?

Cortisol staat ook wel bekend als het ”stresshormoon” maar waar komt het vandaan en wat doet het nog meer in je lichaam?

Cortisol is een zogenaamde “corticosteroïde” en het is een hormoon. Het wordt geproduceerd in de bijnierschors uit het beter bekende Cholesterol.

 

Wat doet het in je lichaam?

Cortisol speelt een rol bij jouw slaap-waakritme, de spijsvertering en het afweersysteem. Het is ook de belangrijke aanjager van jouw overlevingsinstinct. Het is een hormoon wat dus, net als alle elementen in jouw systeem, een belangrijke functie heeft.

 

Cortisol bij stress

Cortisol wordt soms ook wel het stresshormoon genoemd. Dit omdat Cortisol vrijkomt bij alle mogelijke vormen van stress.

Cortisol is de belangrijke aanjager die jou helpt te overleven. Bij stress gaat jouw Cortisolspiegel omhoog en dit heeft een aantal fysieke en mentale gevolgen.

Je kan beter presteren, Cortisol verhoogt je hartslag waardoor zuurstof sneller rondgepompt kan worden. Een van de effecten hiervan is een verhoogde suikeropname door de spieren waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Hierdoor krijg je meer energie waardoor je beter kan presteren en je lichaam “klaar is voor actie”.

Bij een oplopend Cortisol niveau komt er ook adrenaline en noradrenaline vrij, dit voegt nog toe aan het verhogen van de alertheid. Je komt in een “klaar om te vechten/vluchten” modus en ervaart een sterk toegenomen spanning.

 

Cortisol en burnout

So far so good, je hebt Cortisol nodig, het helpt je scherp te worden en te blijven en brengt je lichaam in staat van paraatheid wanneer dat nodig is.

Er onstaan problemen wanneer het Cortisolniveau lange tijd hoog blijft. Wanneer je gedurende lange tijd stress ervaart blijft de Cortisol spiegel te hoog. De spreekwoordelijke emmer loopt niet meer leeg. Jouw lichaam blijft in de survivalmodus staan en er is geen ruimte (meer) voor een broodnodige rustperiode.

Er is op enig moment sprake van chronische stress en dat gaat gepaard met een breed scala aan gezondheidsklachten.

Als eerste manifesteren zich vaak slaapproblemen, ook gaat je stemming snel achteruit en krijg je op enig moment last van uitputtingsverschijnselen. Het zijn allemaal alarmsignalen die jouw lichaam je geeft en bij langdurig negeren is het op enig moment genoeg voor je lichaam. Je hebt een burn-out.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]